Volkswagen za prvý polrok skončil v prevádzkovej strate 800 miliónov eur

Podnikanie nemeckej automobilky Volkswagen Group v prvom polroku tohto roka výrazne ovplyvnila pandémia, v dôsledku ktorej dodávky zákazníkom medziročne klesli o 27,4 percenta na 3,9 mil. vozidiel. Tržby skupiny sa preto znížili o 23,2 percenta na 96,1 mld. eur. Pred zohľadnením jednorazových položiek Volkswagen skončil v prevádzkovej strate 800 mil. eur a koncern vykázal stratu pred zdanením v objeme 1,4 mld. eur. Skupina o tom informovala vo štvrtok na svojej internetovej stránke.

30.07.2020 11:13
debata (2)

„Prvá polovica roku 2020 bola pre pandémiu COVID-19 jedným z najnáročnejších období v histórii našej spoločnosti,“ uviedol finančný riaditeľ automobilky Frank Witter. „Na druhú polovicu tohto roka sa pozeráme s opatrným optimizmom,“ dodal však Witter. Celkovo koncern Volkswagen Group predpokladá, že jeho prevádzkový výsledok za celý rok 2020 pred zohľadnením jednorazových položiek aj po ich zahrnutí bude podstatne horší ako vlani, avšak bude v pozitívnom teritóriu.

Koncern pôsobí aj na Slovensku. Volkswagen Slovakia je pilierom slovenského exportu, najväčším súkromným zamestnávateľom v krajine a spolu so svojimi zamestnancami aj najväčším prispievateľom do verejných rozpočtov. Spoločnosť preinvestovala na Slovensku od svojho vzniku už vyše 4,5 mld. eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #predaj #VW #strata #pandémia