Naštartuje ekonomiku stavebníctvo?

Peniaze od únie by sa dali využiť na naštartovanie investícií do výstavby. Malo by ísť o projekty v oblasti zdravotníctva, infraštruktúry či ekologickejšej výroby energií. Koronakríza totiž ovplyvnila činnosť 96 percent stavebných firiem, ktoré v rámci polročnej analýzy slovenského stavebníctva oslovila spoločnosť CEEC Research. Opatrenia štátu proti pandémii pocítili stavebníci najmä v poklese zisku. Firmám však rástli aj náklady.

30.07.2020 06:00
debata (1)

Systémový prístup k riešeniu dosahov pandémie je účinnejší ako jednorazová finančná pomoc, upozorňuje zástupca generálneho riaditeľa pre obchodné záležitosti spoločnosti PPA Controll Erik Vicena. "Zabezpečenie financovania veľkých projektov pomôže stabilite pracovného trhu a pri zjednodušení procesu financovania sa zrýchli kolobeh finančných prostriedkov,“ povedal. Pocítila by to podľa neho celá ekonomika.

Stavebníctvo pritom tvorí okolo osem percent výkonu slovenskej ekonomiky a zamestnáva sedem percent pracujúcich.

Niekde sa darilo

Počas pandémie sa najviac darilo tým firmám, ktorých zákazníkmi sú samotné domácnosti. Ľudia ostali doma a mali priestor a čas realizovať obnovu, stavbu či rekonštrukciu svojich domov alebo záhrad. Potvrdil to aj Marko Szőcs zo slovenskej spoločnosti Austria Beton Werk. „Keďže rodinný dom a jeho okolie nadobudli počas koronakrízy oveľa väčší význam, pociťovali sme v období pandémie zvýšený záujem o komplexné úpravy domovov našich zákazníkov,“ povedal. Firma nepocítila ani uzatvorenie hraníc, keďže sa výrazne orientuje na slovenský trh.

Podobnú skúsenosť mali aj spoločnosti s produktmi do záhrad Gardeon. „Zákaziek je stále dostatok aj vďaka tomu, že sme sa rýchlo prispôsobili situácii a spustili sme napríklad možnosť bezkontaktných obhliadok v našom výstavnom centre,“ povedala Martina Švábiková, chief marketing officer spoločnosti Gardeon.

Meškajúce dodávky, málo ľudí

Úplne inak zasiahla pandémia veľké firmy. Najprv ich zasiahlo utlmenie stavebných a výrobných aktivít, potom sa borili s nedostatočnými výrobnými kapacitami. Pre zatvorené hranice chýbali ľudia aj materiál. "Čelili sme obmedzeniam hlavne z dôvodu uzavretia hraníc štátov, v ktorých máme výrobné závody,“ povedal Branislav Augustín zo spoločnosti Sika Slovensko.

S problémami zápasila aj spoločnosť PPA Controll, ktorá sa zameriava na dodávky energií. "Sťažil sa pohyb našich zamestnancov na zahraničných zákazkách v Maďarsku, vo Francúzsku a Veľkej Británii, čo spôsobilo ich pozastavenie, respektíve predĺženie dokončenia,“ povedal Vicena. Meškali dodávky jednotlivých zariadení a tovaru aj na zákazkách realizovaných na Slovensku, dodal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #stavebníctvo