Odbory v U. S. Steel Košice vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Odborári košických oceliarní U. S. Steel vyhlásili v stredu štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je, že sa ani po 25 kolách kolektívneho vyjednávania o novom znení podnikovej kolektívnej zmluvy so spoločnosťou nedohodli. Ako uviedol predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga, ak sa spor nevyrieši do 30 dní odo dňa poverenia sprostredkovateľa, respektíve mediátora, otvorí sa aj možnosť štrajku. Vedenie košických oceliarní rozhodnutie odborov akceptovalo s tým, že verí v dohodu a spoluprácu. Uviedol to hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača. Efektívny pracovný čas môže podľa neho v blízkej budúcnosti pomôcť spoločnosti zostať konkurencieschopnou.

29.07.2020 17:00
debata (7)

Podľa slóv Jána Baču musia byť opatrní v čase, keď sú podmienky na trhu s oceľou extrémne neisté. Oceliarske podniky už roky čakajú na jasné a rozhodné opatrenia Európskej komisie, ktorými by ochránila európsky trh proti neférovému obchodu s oceľou spoločnosťami mimo Európskej únie (EÚ), povedal. Kým EÚ čaká na účinné obchodné politiky, Čína pokračuje s rekordnou produkciou ocele a to má podľa neho negatívny vplyv na globálny trh s oceľou.

Ako dodal, využijú každú možnosť, aby sa s odborármi dohodli. Máme však zodpovednosť nielen za súčasnú prosperitu našich zamestnancov, ale aj za dlhodobú budúcnosť spoločnosti. Manažment bude ochraňovať budúcnosť U. S. Steel Košice v prospech všetkých, ktorí sa na nej podieľajú, dodal Bača.

Odborári košických oceliarní vyhlásili v stredu štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je, že sa ani po 25 kolách kolektívneho vyjednávania o novom znení podnikovej kolektívnej zmluvy so spoločnosťou nedohodli. Kolektívne vyjednávanie sa začalo 22. januára, platnosť štvorročnej kolektívnej zmluvy vypršala 30. júna. Ako uviedol predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga, ak sa spor nevyrieši do 30 dní odo dňa poverenia sprostredkovateľa, respektíve mediátora, otvorí sa aj možnosť štrajku.

Vo vyjednávaní sa podľa neho stala spornou otázka týždenného pracovného času zamestnancov, respektíve enormný tlak na jeho zvýšenie zo strany zamestnávateľa. Pripomenul, že niekoľko mesiacov pracujú v obmedzenom týždennom pracovnom režime. Kým v predchádzajúcom období dostávali 60 % platu, od polovice apríla sa s vedením podniku dohodli na mzdovej kompenzácii 80 % platu za dni, ktoré musia zostať doma pre nedostatok práce. V skrátenom pracovnom režime majú pracovať aj v auguste a septembri.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #U. S. Steel #štrajková pohotovosť