Tatra banke klesol polročný zisk zhruba o 30 %

Tatra banke klesla v prvom polroku ziskovosť. Ako vyplýva z účtovnej závierky, od začiatku januára do konca júna dosiahla čistý zisk na úrovni 40,1 mil. eur, avšak rok predtým to bolo plusových 57 mil. eur. Ide teda o medziročné zníženie o 29,7 %. Jadro biznisu, teda čisté úrokové výnosy a aj výnosy z poplatkov a provízií, banke stúplo. Avšak pod pokles zisku sa podpísal vyšší bankový odvod ako aj výrazne vyššia tvorba opravných položiek. Už pri kvartálnych výsledkoch banka konštatovala, že pre zhoršenie makroekonomických prognóz zvýšili tvorbu opravných položiek.

29.07.2020 11:30
debata (18)

Situáciu okolo nového koronavírusu vníma Tatra banka aj ako príležitosť. Digitálne služby pre klientov nabrali väčší význam ako kedykoľvek predtým. A digitalizácia bola vždy jedným z najdôležitejších pilierov stratégie Tatra banky. S vypuknutím pandémie získali práve digitálne služby na význame a otvoril sa tak banke priestor na ich intenzívnejší rozvoj.

Minuloročný zisk Tatra banky stúpol. Ku koncu roka banka dosiahla čistý zisk 134,9 mil. eur a medziročne ho zvýšila o 23 %. Hlavný zdroj príjmu, čisté úrokové výnosy, sa zvýšili o necelé dve percentá na sumu 288,7 mil. eur. Naopak, čisté výnosy z poplatkov a provízií klesli o 5,1 % na 105,7 mil. eur. Najväčšiu časť z toho tvorili bankové prevody.

Tatra banka bola do Obchodného registra SR zapísaná 1. novembra 1990. V súčasnosti patrí do rakúskej skupiny Raiffeisen. Prostredníctvom svojej siete zhruba 150 obchodných miest pôsobí vo všetkých regiónoch Slovenska a zamestnáva približne 3 400 pracovníkov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #Tatra banka