Rating Slovenska sa nemení, dostávame výkričník

Slovensko zažíva ťažké ekonomické časy, čo sa začína prejavovať aj na ekonomickom ratingu. Ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila Slovensku rating na rovnakej úrovni „A+“. Zároveň zmenila stabilný výhľad na negatívny. Hlavným dôvodom je ekonomický prepad v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

24.07.2020 22:01
debata (59)

Agentúra očakáva, že dlh verejnej správy prekročí v roku 2020 60 percent HDP a deficit verejných financií sa v roku 2020 zvýši na 8,5 percenta HDP. Slovenská ekonomika zaznamenala v prvom štvrťroku jeden z najprudších prepadov v rámci Európskej únie. Agentúra tvrdí, že krajine spôsobuje problémy aj úzke zameranie na automobilový priemysel.

„Zhoršenie výhľadu vnímam ako veľkú výzvu dať verejné financie na základe dôveryhodného plánu do poriadku do konca volebného obdobia. Nie je to úloha len pre vládu, ale aj pre obce a mestá a všetky ostatné subjekty verejnej správy," povedal podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger.

Agentúra očakáva, že v roku 2020 sa HDP Slovenska zníži o 9,5 percenta, pričom pôvodne odhadovala rast 2,3 percenta. V roku 2021 by sa mal hospodársky rast obnoviť na úroveň 5 percenta. Ministerstvo financií pritom odhaduje, že Slovensko v budúcom roku dosiahne rast dosiahnuť 7,6 percenta. Tempo oživenia bude závisieť predovšetkým od dopytu kľúčových obchodných partnerov a od kondície automobilového priemyslu.

K ponechaniu ratingu na úrovni A+ výrazne prispel nízky zahraničný dlh krajiny. Agentúra tiež oceňuje snahu vlády bojovať proti korupcii, plán zavedenia výdavkových stropov, ako aj zrušenie bankového odvodu.

„Oceňujem, že agentúra Standard & Poor's si všimla náš boj proti korupcii a považuje ho za dôležitú súčasť našej hospodárskej politiky. Korupcia okráda občanov a má na svedomí aj neefektívne rozdeľovanie zdrojov, čo znamená, že ekonomika nevyužíva možnosti, aké má,“ dodal Eduard Heger.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Standard & Poor's