Podiel SR v záručnom fonde EIB má dosiahnuť 75,5 milióna eur

Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) schválila v stredu dohodu o príspevku medzi Európskou investičnou bankou (EIB) a Slovenskou republikou. Súhlasí tiež s poskytnutím záruky skupine EIB na operácie v rámci Paneurópskeho záručného fondu v reakcii na pandémiu nového koronavírusu v sume 75,5 milióna eur.

15.07.2020 13:35
debata

EIB na základe výzvy Rady Európskej únie vytvorila Paneurópsky záručný fond v dôsledku vypuknutia pandémie, ktorý disponuje sumou 25 miliárd eur. Zdroje by mali zmobilizovať dodatočné investície v celkovej výške 200 miliárd eur. Investície sú určené hlavne na podporu malých a stredných podnikov, a to prostredníctvom finančných sprostredkovateľov a národných podporných bánk, v prípade Slovenska prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

Členské štáty boli požiadané, aby sa zúčastnili v záručnom fonde vo výške ich podielu na základnom imaní EIB uplatnenému na sumu 25 miliárd eur. Podiel Slovenskej republiky na záruke predstavuje poskytnutie záruky v maximálnej výške 75,5 milióna eur. „V prípade potreby (výzvy) budú záruky splatené zo štátnych finančných aktív. Poskytnutie záruky zo strany SR je nevyhnutnou podmienkou pre prístup k nástrojom financovania poskytovaných zo záručného fondu,“ zdôvodnil rezort financií vo vládou schválenom materiáli.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #príspevok #EIB