Autodopravcovia kritizujú zmluvu NDS na systém sledovania EVČ

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) je znepokojená, že Národná diaľničná spoločnosť (NDS) uzavrela zmluvu so zvolenskou spoločnosťou Betamont.

15.07.2020 10:52
debata

Ako ďalej informujú autodopravcovia, ide o zmluvu na vybudovanie a prevádzku elektronického systému sledovania evidenčných čísiel vozidiel do 3,5 t. Tieto dáta budú podľa UNAS-u predovšetkým, ale nie výlučne, použité na kontrolu úhrad poplatkov za užívanie diaľnic a rýchlostných ciest. Celková cena za túto službu za 48 mesiacov presiahne 9,1 mil. eur.

Autodopravcovia pritom nie sú presvedčení o prospešnosti tejto zmluvy pre Slovensko, Národnú diaľničnú spoločnosť a stav ciest na Slovensku. Podľa zmluvy bude nahradený doterajší systém kontroly novým. „Pretože aj zmluva o prevádzkovaní mýtneho systému bola pre SR nevýhodná, UNAS požiadal NKÚ o vykonanie kontroly tejto zmluvy v NDS. Zmluva totiž obsahuje niekoľko sporných ustanovení, spojených najmä s odpredajom hardvéru a s poskytnutím licencií. Dôverujeme NKÚ a veríme, že uvedenú zmluvu posúdi tak, aby odstránil všetky pochybnosti spojené s touto zmluvou,“ uvádza UNAS.

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #zmluva #UNAS #autodopravcovia