Vláda podľa Matoviča urobí všetko pre novú výrobu v bratislavskom Volkswagene

Bratislavská fabrika automobilky Volkswagen ešte stále novú výrobu nemá vo vrecku. Tvrdí to premiér Igor Matovič, ktorého Úrad vlády SR najprv v utorok rozoslal informáciu o podpise dohody s bratislavským Volkswagenom aj s fotkami a videom, neskôr však túto správu stiahol. V tomto prípade išlo podľa Matoviča o nadprácu úradníkov. Aktuálne je podľa neho dôležité počkať si na rozhodnutie o presune výroby zo strany nemeckého koncernu.

08.07.2020 13:53
debata (3)

„Niekto bol viacej snaživý, ako by sa patrilo, aby bol snaživý,“ uviedol na stredajšej tlačovej konferencii po rokovaní vládneho kabinetu Matovič na margo rozoslanej a stiahnutej informácie o podpise dohody s Volkswagenom. Potvrdil však, že vládny kabinet urobí všetko preto, aby bratislavská fabrika nemeckej automobilky novú výrobu a tým investíciu za stovky miliónov eur a taktiež stovky pracovných miest, získala. „Sme ešte niekoľko týždňov od rozhodnutia. Vo Wolfsburgu sa budú rozhodovať niekedy v priebehu leta, takže nepokazme si to,“ tvrdí premiér.

Podpis vyhlásenia o spoločných zámeroch, tzv. Letter of Intent, medzi automobilkou a vládou však v utorok potvrdil pre agentúru SITA samotný koncern. Detaily dohody však komentovať odmietol. Začiatkom júla agentúra SITA pritom priniesla informáciu o tom, že po rozhodnutí nemeckej automobilky nepostaviť zamýšľanú novú továreň v Turecku smeruje na Slovensko výroba novej generácie Passatov a Superbov. O takomto riešení sa špekulovalo už mesiace. Volkswagen totiž svoje rozhodnutie týkajúce sa novej tureckej fabriky, ktorá sa mala stať domovom výroby práve pre spomínané Passaty aj Superby, počas predchádzajúcich mesiacov niekoľkokrát odložil pre turecké vojenské operácie v Sýrii. Tentokrát sa už v správach vojenské aktivity Turecka v odôvodnení rozhodnutia nespomínajú. Dôvodom má byť prepad dopytu po nových autách v dôsledku pandémie koronavírusu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Igor Matovič