Ekonomika sa pre pandémiu prepadne viac ako sa čakalo, odhaduje Brusel

Ešte horšie ako prvé odhady. Našu ekonomiku čaká strmý pád aj podľa letnej prognózy Európskej komisie. Padnúť by mala tento rok o deväť percent. Pôvodne Brusel počítal len s prepadom o 6,7 percenta. Je za tým prepad vývozu, čo výrazne cítia hlavne domáce automobilky. Už na budúci rok by sa mal podľa europrognózy export postupne zotavovať.

07.07.2020 18:00
VW - výroba Golf Foto:
VW - výroba Golf
debata (18)

"Momentálne najvýraznejším rizikom vývoja smerom nadol je prípadná druhá vlna pandémie, ktorá by si vyžiadala ďalšie ekonomické obmedzenia a prehĺbila by tohtoročnú recesiu,“ upozornila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Ak sa koronavírus už nevráti, počítať sa dá s oživením rastu už v druhej polovici tohto roka.

EKO GRAFoprava

Bruselské odhady sú len o niečo optimistickejšie ako júnová makroprognóza z dielne Inštitútu pre finančnú politiku pri rezorte financií. Tá počíta až s prepadom o 9,8 percenta, vyšší rast očakáva až na budúci rok – a to o 7,6 percenta. V budúcom roku čaká Slovensko podľa európskych odhadov rast o 7,4 percenta. Išlo by tak o druhý najrýchlejší rast v únii, hneď po Francúzsku. A tretí najvyšší v únii.

Oveľa optimistickejšie nevyzerajú ani najnovšie odhady pre eurozónu – a to prepad o 8,7 percenta, či samotnú úniu s poklesom o 8,3 percenta. Na budúci rok sa už má Európa vrátiť k rastu okolo šesť percent.

Ľudia sa chystajú na horšie časy

Ekonomiku nadol potiahne podľa Bruselu aj súkromná spotreba. Tá v tomto roku prudko klesne. A to nielen pre zatvorené obchody, ale aj kvôli obavám z ďalšieho vývoja. Situácia by sa mala začať otáčať už v druhej polovici roka a tiež na budúci rok. Očakávať však návrat k predkrízovému stavu nemožno pre rast nezamestnanosti a pokles príjmov.

"Ľudia ale prehodnotili aj svoje spotrebiteľské správanie, najdôležitejšie bolo zdravie a obavy z toho, čo pandémia prinesie,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová. S postupným uvoľňovaním karanténnych opatrení podľa nej ľudia opäť dostávajú väčšiu chuť míňať. O výraznom náraste sa však hovoriť nedá. Rozsah, akým pandémia zasiahne spotrebu, ukážu podľa analytičky až nasledujúce mesiace. "Veľa bude totiž závisieť hlavne od toho, do akej výšky narastie miera nezamestnanosti a ako dlho sa bude trh práce z krízy zotavovať,“ hovorí Glasová. Očakáva, že spotreba bude aj v nasledujúcom období slabšia a ľudia budú míňať len opatrne. "Obmedzovanie spotreby sa bude týkať hlavne drahších tovarov, ako je napríklad kúpa novej elektroniky, nábytku, dovolenky či iných luxusnejších tovarov,“ hovorí Glasová.

Ceny nadol potiahnu energie

Eurokomisia predpokladá, že zdražovanie na Slovensku sa výrazne spomalí. Tento rok by inflácia mala spomaliť na 1,8 percenta. Na budúci rok by ceny mali rásť len o 0,8 percenta. Vlani to bolo o necelé tri percentá.

To však nebude platiť pre potraviny. Tie si aj naďalej udržia vysoké tempo rastu. Naopak, lacnejšie by mali byť podľa odhadov Bruselu ceny energií. Ten totiž očakáva, že pre rok 2021 príde k zníženiu regulovaných cien energií. Pri pohľade na ceny komodít na burze je to viac ako pravdepodobné. Analytici počítajú so znížením cien elektriny od 3,5 až po päť percent. Pri plyne by to mohla byť aj desatina.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Európska komisia #prognóza #HDP