Ekonomika eurozóny sa prepadne viac ako sa čakalo. A to až o 8,7 percenta

Prepad hrubého domáceho produktu (HDP) v 19-člennej eurozóne bude v tomto roku horší, ako sa očakávalo - na úrovni 8,7 %. Vyplýva to z letných ekonomických prognóz, ktoré v utorok predstavila Európska komisia (EK). Exekutíva EÚ ešte v máji, v rámci svojich jarných prognóz, predpovedala pre eurozónu pokles o 7,7 %.

07.07.2020 11:14
Európska centrálna banka / ECB / Foto:
debata (2)

Najnovšie predpovede EK vychádzajú z nových údajov, ktoré by mali lepšie opísať problémy spôsobené koronakrízou. Komisia tvrdí, že aj kvôli pomalšiemu uvoľňovaniu karanténnych opatrení hospodárstvo EÚ postihne tento rok hlboká recesia.

Letná hospodárska prognóza predpovedá tento rok pre eurozónu prepad rastu o 8,7 %, v roku 2021 už počíta s rastom na úrovni 6,1 %. Hospodárstvo EÚ ako celku zaznamená v roku 2020 pokles o 8,3 % a v budúcom roku rast vo výške 5,8 %. Rast v roku 2021 tak bude tiež o niečo tlmenejší, než predpokladala na jar.

Komisia zároveň upozornila, že EÚ čelí viacerým rizikám, vrátane ďalšej veľkej vlny nákazy. Aj preto letné prognózy treba vnímať ako východisko pre dosiahnutie dohody o ambicióznom balíku opatrení na obnovu ekonomiky s názvom EÚ budúcej generácie, na ktorý si chce EK požičať 750 miliárd eur.

Eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni v správe pre médiá upozornil, že letné prognózy potvrdzujú „devastujúce hospodárske účinky“ pandémie. „Je veľmi dôležité dosiahnuť rýchlu dohodu o pláne obnovy, ktorý navrhla eurokomisia. Aby v tomto kritickom období naše hospodárstva opäť nadobudli dôveru a aby sme im pomohli novými finančnými prostriedkami,“ uviedol komisár.

Údaje za máj a jún naznačujú, že EÚ má už najhoršie možno za sebou. Očakáva sa, že obnova hospodárstva sa zrýchli v druhej polovici roka 2020, aj keď v tom budú značné rozdiely medzi jednotlivými členskými štátmi.

Podľa prognóz je šok pre hospodárstvo únie symetrický v tom, že pandémia zasiahla všetky členské štáty. Pokles produkcie v roku 2020 a rýchlosť obnovy v roku 2021 sa však medzi krajinami výrazne líšia a tieto rozdiely budú v jednotlivých štátoch výraznejšie, než sa očakávalo ešte na jar.

Celkový výhľad týkajúci sa inflácie sa od jarnej prognózy zmenil len nepatrne. Ceny ropy a potravín vzrástli viac, ako sa očakávalo, ale tento účinok bude vykompenzovaný slabším hospodárskym výhľadom a účinkom znižovania DPH a iných opatrení prijatých v niektorých členských štátoch. Inflácia v eurozóne meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien (HICP) sa v súčasnosti odhaduje na 0,3 % v roku 2020 a na 1,1 % v roku 2021. V EÚ má inflácia dosiahnuť 0,6 % v roku 2020 a 1,3 % v roku 2021.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #prepad #Eurokomisia #letná prognóza