Zmena zákona o účtovníctve so zvyšovaním limitov bude mať dopad na výkon auditov

Menej auditov, menej audítorov. A to všetko pre zmenu zákona o účtovníctve v rámci takzvaného Sulíkovho kilečka. V rámci neho sa majú limity pre audit zvýšiť, čo bude mať dopad na výkon auditov. Na pondelkovej tlačovej konferencii to skonštatovali zástupcovia Slovenskej komory audítorov.

06.07.2020 11:23
sulík Foto: ,
Minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS).
debata (2)

Schválením navrhovaného zvýšenia limitov pre povinnosť overenia riadnej individuálnej účtovnej závierky a mimoriadnej účtovnej závierky na dvojnásobok súčasných limitov, teda na 4 mil. eur pre celkovú sumu majetku a 8 mil. eur pre čistý obrat, sa podľa člena komory Petra Mrnku zníži počet kontrolovaných obchodných spoločností na menej ako jedno percento, čo predstavuje pokles o 6 500 spoločností generujúcich obrat spolu 25 až 50 mld. eur.

„Veľa spoločností zmenou zákona vypadne z povinnej kontroly,“ dodal Mrnka. Ako doplnila členka prezídia komory Emília Rybárová, hrozí, že časom počet audítorov klesne.

Okrem absencie istoty správnosti účtovných zvierok pri poskytovaní bankových úverov, nadväzovaní medzinárodnej spolupráce, riadení procesu verejného obstarávania a kontroly čerpania prostriedkov štátnej pomoci a fondov EÚ upozorňuje komora na riziko nárastu účtovných chýb, daňových nedoplatkov a hospodárskej kriminality.

Podobne to bolo aj v iných krajinách EÚ, ktoré pri obdobnom opatrení vlády následne korigovali limit obratu tržieb na nižšiu úroveň, napríklad 0,3 mil. eur. Medzi rokmi 2018 a 2019 sa zvýšila chybovosť účtovných výkazov zo 7 % na 17 %. Dopad komora vidí aj na verejné obstarávanie. Predkladané účtovné závierky uchádzačov nebudú podľa Mrnku overené, a teda nič nezaručí, že spĺňajú požadované kritériá.

Zredukovaním rozsahu kontrolovaných subjektov v prepočte na HDP sa Slovensko podľa neho dostane v roku 2022 na úroveň Grécka a Rumunska. Taktiež hrozí podľa komory riziko negatívneho hodnotenia Slovenska v medzinárodných ratingoch a v hodnoteniach OECD. Maximálne limity, ktoré Slovensko plánuje zaviesť, aplikuje len päť krajín západnej Európy, a to Nemecko, Veľká Británia, Írsko, Holandsko a Dánsko. Ide však podľa Mrnku o krajiny s mnohonásobne vyšším HDP. Riešením je podľa neho prevziať primerané limity na základe veľkosti ekonomiky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #audit #podnikateľské kilečko