Rokovania o digitálnej dani skrachovali. Hrozí únii obchodná vojna s USA?

Zdanenie on-line gigantov sa pravdepodobne opäť odsunie. Spojené štáty totiž nečakane ukončili rokovania s úniou o jej zavedení. Brusel je v krajnom prípade pripravený zdaniť americké interentové spoločnosti aj bez súhlasu Washingtonu.

04.07.2020 06:00
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (5)

„Veľmi ľutujem rozhodnutie USA zastaviť rokovania o zdaňovaní digitálnej ekonomiky. Dúfam, že to bude len dočasné zastavenie, nie definitívne stop,“ povedal eurokomisár pre ekonomické záležitosti Paolo Gentiloni. V krajnej núdzi predloží únia vlastný návrh, potvrdil.

Prípadné zdanenie amerických spoločností je tŕňom v oku amerického prezidenta. „Prijmeme odvetné opatrenia voči štátom vyberajúcim digitálnu daň. Tá je totiž jednoznačne namierená proti americkým firmám,“ viackrát vyhlásil Donald Trump.

Firmy ako Google, Facebook či Amazon roky zneužívajú európsky daňový systém. Desiatky miliárd eur neputujú do štátnych rozpočtov, ale na ich účty.

„Španielsko ani Francúzsko, ani Taliansko, ani Británia nebudú akceptovať žiadny druh hrozieb od inej krajiny,“ povedala hovorkyňa španielskej vlády María Jesús Monterová. Dodala, že cieľom predkladanej dane nie je poškodiť záujmy iných krajín, ale férovo prispôsobiť daňový systém aktuálnej situácii.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire vyhlásil, že bude uplatňovať digitálnu daň, či sa USA vrátia za rokovací stôl, alebo nie. Rozhodnutie Washingtonu odísť z rokovaní označil za „provokáciu“. Paríž už v tomto roku zaviedol digitálnu daň a po tlaku Američanov odložil jej platnosť na budúci rok. Spojené štáty totiž Francúzsku sľúbili, že počas tohto roka nájdu spoločný kompromis. Tým mala byť práve globálna digitálna daň.

Vzájomné rokovania prebiehali na pôde Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Ich zastavenie povedie k daňovým sporom, upozornil šéf OECD Ángel Gurría. „Obchodná vojna, predovšetkým v tejto chvíli, keď svetová ekonomika zažíva historický pokles, ešte viac poškodí ekonomiku, pracovné miesta a dôveru,“ povedal.

Digitálnu daň podporuje aj Slovensko. Samostatne ju však zavádzať nechce. Podľa prepočtov vládnych analytikov by výnos z nej dosiahol len sedem miliónov eur. To je oveľa menej ako v raz takej veľkej Českej republike. Tam počítajú s ročným výnosom okolo 143 miliónov eur. Nemecký ekonomický inštitút IFO odhadol, že americké on-line giganty len v roku 2018 ušetrili na daniach 165 miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #obchodná vojna #digitálna daň