Práce je menej, vyhliadky nie sú ružové

"Je a bude menej práce, čo potvrdzujú už dnes aj pracovné portály,“ povedala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Filová. Veľký rast platov sa tak čakať nedá. Klesá totiž spotreba, vysvetľuje Filová. Šok nastal na oboch stranách - tak dopytu, ako aj ponuky. "V ďalších rokoch sa vývoj miezd bude odvíjať od reštartu ekonomiky,“ hovorí.

01.07.2020 07:00
debata (21)

Čakať, že to bude rýchlo, sa však nedá. Ekonomika sa bude zotavovať niekoľko rokov. Otázna je aj prípadná ďalšia vlna pandémie.

Priaznivý pomer nákladov na prácu a produktivitu práce k nám posledné roky lákal zahraničných investorov. "Pokles nezamestnanosti a nedostatok potrebných pracovných síl spôsobil výraznejší nárast miezd,“ hovorí Filová.

V roku 2018 platy poskočili o 5,3 percenta, vlani o takmer sedem percent. Poučka o lacnej pracovnej sile už tak celkom neplatí. Pri rozhodovaní investorov tak zavážia iné faktory – ako kvalita, reforma vzdelania, podpora vedy a výskumu či inovácie. "Aby sme neboli iba krajinou s lacnou pracovnou silou, ale so silou, ktorá má potenciál v mozgoch,“ hovorí Filová. Zaváži aj podpora podnikateľského prostredia.

"Platy závisia od toho, či firmy budú mať zákazkovú náplň. A tá závisí od kondície našich hlavných obchodných partnerov, a teda ich ochoty objednávať u našich dodávateľov tovary a služby,“ hovorí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Aj on pripomína, že sme malá a otvorená ekonomika. Vzhľadom na aktuálnu situáciu očakáva Hošták však skôr stagnáciu, v niektorých odvetviach i pokles nominálnych miezd. Všetko však podľa neho závisí od toho, akú odvahu bude mať vláda na výraznejšie reformy. Prvé hromadné prepúšťania boli už ohlásené, pripomína Hošták. "Nezamestnanosť medzimesačne rastie, najväčší prepad na trhu práce očakávam po letných prázdninách,“ hovorí.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #platy #pracovné ponuky #mzdy