Soták: Pomáhať treba domácim podnikateľom, nie zahraničným bankám

O vládnych návrhoch na záchranu ekonomiky sa denník Pravda rozprával s majiteľom Železiarní Podbrezová Vladimírom Sotákom.

25.06.2020 06:00
Vladimír Soták Foto: ,
Majiteľ Železiarni Podbrezová Vladimír Soták.
debata (300)

Na vláde prešlo takzvané Sulíkovo kilečko. Pomôžu schválené opatrenia podnikateľom?

Určite to zjednoduší život mnohým podnikateľom. Dnes napríklad dostanete pokutu, ak nemáte v priestoroch reštaurácie upozornenie na zákaz fajčenia. Štátnych úradníkov pritom nezaujíma, že v stravovacích priestoroch reálne nikdy nikto nefajčí.

Pred pár dňami vláda zrušila bankový odvod.

V prvom rade treba pomôcť domácim zamestnávateľom. Banky dnes žiadnu krízu neprežívajú. Vo veľkom úverujú a vďaka opatreniam vlády nakoniec na kríze zarobia. Peniaze im totiž prinesie nielen zrušenie bankového odvodu, ale aj odklad splátok úverov. Počas prerušenia dlžníkom aj naďalej nabiehajú úroky a nakoniec zaplatia viac. Toto nehovorím v zlom, lenže banky nie sú charita, na Slovensko prišli v prvom rade zarobiť. Vzťah k tejto krajine máme práve my domáci zamestnávatelia a premiér by nás nemal ignorovať.

Odbory vyčítajú vláde práve preferovanie podnikateľov. Vy tvrdíte, že vás premiér ignoruje.

Premiér sa baví len s reprezentatívnymi zamestnávateľmi. Nás medzi nich nezaradil. My na Slovensku dlhé roky zamestnávame desaťtisíce ľudí. S nami sa stretol len raz a k ďalšiemu sľúbenému stretnutiu zatiaľ neprišlo. Naše návrhy tak musíme prezentovať verejne. Mnohým domácim firmám dnes klesajú tržby a veľmi im pomôže zvýšenie podpory na udržanie pracovných miest. Ak dnes podnikateľovi klesnú tržby o viac ako 80 percent, tak od štátu získa maximálne 540 eur. My navrhujeme zvýšiť túto sumu na 1¤100 eur.

Minister práce Milan Krajniak aktuálne zvažuje aj možnosť úplného zrušenia podpory. Namiesto toho plánuje stimulovať dopyt a firmám priniesť nových zákazníkov. Čo to spraví s firmami?

Zasiahne nás obrovská vlna prepúšťania. Časť ľudí sa nevráti ani po obnovení produkcie a väčšinou pôjde o tých najšikovnejších. Pomoc potrebujeme len najbližších pár mesiacov. V optimálnom prípade budeme vedieť bez problémov fungovať už koncom roka.

Podporujete zavedenie trvalého systému kurzarbeit aj v prípade zvýšenia odvodov?

Dnešná podpora je vyplácaná z eurofondov a tieto peniaze raz dôjdu. Podporujeme vytvorenie trvalého systému udržania zamestnanosti v čase krízy. No toto platí len v prípade, že kvôli tomu nepríde k zvýšeniu odvodov. Za posledných pätnásť rokov sa do fondu nezamestnanosti odviedlo 2,5 miliardy eur. Keby politici tieto zdroje neminuli, už dnes sme mohli mať dosť peňazí na financovanie trvalého systému kurzarbeit.

V rámci boja proti pandémii vyčlení Európska únia pre Slovensko 8 miliárd eur. Dokáže domáce hospodárstvo v priebehu pár rokov absorbovať takéto množstvo peňazí?

Je tu dosť šikovných ľudí aj dobrých projektov. Obavy mám z toho, ako zvládne rozdeľovanie peňazí podpredsedníčka vlády Veronika Remišová. Tá momentálne buduje nový úrad a zatiaľ nemá ani vlastné priestory. Lenže dnes nie je čas na zariaďovanie kancelárií. Treba riešiť nastavenie eurofondov.

S európskymi peniazmi je spájaná obrovská korupcia.

Aj ja som počul o tom, ako štátni úradníci vypaľovali žiadateľov o eurofondy. Výška inkasovaných provízií sa mala pohybovať od 20 do 30 percent. Som za to, nech polícia pozatvára zlodejov a vláda transparentne nastaví systém čerpania. Rozumné využitie Európskou úniou ponúknutých 8 miliárd môže Slovensko obrovsky posunúť dopredu. Nevyužitie tejto šance by bolo nielen hlúpe, ale aj zlé. Veď my stále nemáme dobudované diaľnice, o podpore vedy aj výskumu sa roky len rozpráva.

O zvyšovaní minimálnej mzdy aktuálne zamestnávatelia diskutujú s odbormi. Prečo firmy navrhujú zmrazenie minimálnej mzdy?

Tak môžeme ju aj zvýšiť, nechať skrachovať veľké množstvo podnikov a potom trieť na Slovensku biedu. Neviem, či práve toto očakávajú zamestnávatelia od odborárov.

Naozaj takúto katastrofu spôsobí zvýšenie minimálnej mzdy z 580 na 656 eur v hrubom?

Na minimálnu mzdu sú naviazané príplatky za prácu v noci, cez víkend a v štátny sviatok. Tie firme so sto zamestnancami zdvihnú ročné mzdové náklady o 750-tisíc eur. To platí v prípade, že ani jeden zo zamestnancov nerobí za minimálnu mzdu a všetky peniaze sa zaplatia len za spomínané príplatky. To sú v čase krízy obrovské peniaze pre každého zamestnávateľa.

© Autorské práva vyhradené

300 debata chyba
Viac na túto tému: #Železiarne Podbrezová #Vladimír Soták #koronavírus #kríza 2020