Eurokomisia vyšetruje Českú poštu

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že začala hĺbkové vyšetrovanie s cieľom posúdiť, či je kompenzácia poskytnutá Českou republikou pre Českú poštu pri plnení jej úloh vo verejnom záujme v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci. Komisia pripomenula, že Česká pošta je hlavným poštovým operátorom v ČR a je v úplnom vlastníctve štátu.

23.06.2020 13:15
debata

V januári 2020 česká vláda informovala EK o svojom pláne odškodniť Českú poštu v maximálnej výške 7,5 miliardy českých korún (okolo 282,1 milióna eur) za plnenie jej úloh univerzálnej poštovej služby v období rokov 2018 – 2022. To zahŕňa poskytovanie základných poštových služieb v celej krajine za prijateľné ceny a za určitých minimálnych požiadaviek na kvalitu.

Podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci týkajúcich sa náhrad za služby vo verejnom záujme, ktoré boli prijaté v roku 2011, sa spoločnostiam za určitých podmienok môžu kompenzovať dodatočné náklady na poskytovanie verejných služieb. To umožňuje členským štátom EÚ poskytovať štátnu pomoc na poskytovanie verejných služieb a zároveň zabezpečiť, aby spoločnostiam, ktorým boli zverené takéto úlohy, nebola poskytnutá nadmerná finančná pomoc, čo minimalizuje narušenie hospodárskej súťaže a zaručuje efektívne využívanie verejných zdrojov.

V novembri 2019 eurokomisia dostala od konkurentov Českej pošty dve sťažnosti, podľa ktorých kompenzácia, ktorá sa má Českej pošte poskytnúť za jej verejné úlohy v období 2018 – 2022, predstavuje nepovolenú štátnu pomoc.

V tejto fáze vyšetrovania má EK obavy, že Českej pošte mohli byť v rokoch 2018 až 2022 poskytnuté nadmerné kompenzácie za poskytovanie úloh vo verejnom záujme. Po predbežnom posúdení sa EK rozhodla pre hĺbkové vyšetrenie celého prípadu, aby určila, či sa potvrdia jej počiatočné obavy.

Hĺbkové vyšetrovanie zo strany Bruselu však dáva Českej republike, sťažovateľom a ďalším zainteresovaným tretím stranám príležitosť predložiť svoje postrehy a pripomienky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Česká pošta