Tržby skupiny Slovnaft klesli v minulom roku o takmer 5 % na 3,7 mld. eur

Čisté tržby skupiny Slovnaft klesli v minulom roku o 4,9 % na 3,7 mld. eur. Dôvodom boli najmä odstávky rafinérie a vývoj kótovaných cien komodít. Čistý zisk dosiahol 33,4 mil. eur. "Výkon Slovnaftu v roku 2019 najviac ovplyvnili plánované generálne revízie v rafinérii, ktoré boli rozsahom činností najväčšie v jej histórii. V prvej polovici roka bola odstavená zhruba polovica rafinérskej výroby, na ktorú na jeseň nadviazala petrochemická výroba. Cieľom bola nielen údržba a modernizácia zariadení, ale aj práce na zníženie environmentálnych dopadov činnosti rafinérie na okolie a životné prostredie," uvádza sa vo výročnej správe spoločnosti.

22.06.2020 13:25
debata (4)

Objem investícií presiahol v uplynulom roku 227 mil. eur a medziročne vzrástol o 81 mil. eur. „Masívny objem kapitálových výdavkov smeroval do modernizácie výroby a zvyšovania spoľahlivosti produkčných zariadení. Investície podobného rozsahu sa očakávajú aj v najbližších rokoch, pričom každé šieste euro bude smerovať do ochrany životného prostredia,“ avizuje v príhovore generálny riaditeľ Oszkár Világi. V rámci dlhodobej stratégie pritom Slovnaft počíta s postupným znížením objemu vyrábaných palív a rastom podielu výroby petrochemických produktov, zvýšením predaja nepalivového tovaru vo svojej sieti čerpacích staníc a predstavením nových služieb v oblasti mobility.

Bratislavská rafinéria vlani spracovala 5,1 milióna tony ropy. Oproti predchádzajúcemu roku to znamená pokles o 5,9 %. Slovnaft vyrobil 2,8 milióna tony motorovej nafty a 1,1 milióna tony automobilových benzínov. Z nich viac ako polovica smerovala na vysoko konkurenčné zahraničné trhy, najmä do Českej republiky, Poľska, Rakúska a Maďarska. Na domácom trhu spoločnosť predala celkovo 1,68 milióna tony motorových palív, čo bolo o 6,6 % viac ako v predchádzajúcom roku. Z toho predaj motorovej nafty dosiahol 1,26 milióna tony a predaj automobilového benzínu 420 tisíc ton. V porovnaní s rokom 2018 na domácom trhu predaj nafty vzrástol o 7 % a predaj benzínu o 5,4 %.

Slovnaft v minulom roku prevádzkoval 253 čerpacích staníc. V porovnaní s predchádzajúcim rokom celkový maloobchodný predaj motorových palív vzrástol o 5,6 %. Nárast predaja zaznamenali všetky palivá EVO, EVO Plus a ECO+ Autoplyn. Pozitívne výsledky zaznamenal podľa výročnej správy maloobchod, a to najmä vďaka modernizácii predajných miest a zvyšovaniu počtu predajní s občerstvením Fresh Corner. „V minulom roku ich počet prekročil 200 a v závere decembra malo predajňu deväť z desiatich čerpacích staníc,“ konštatuje sa v správe. Nepalivový predaj aj vďaka tomu rástol o viac ako 15 percent.

Skupina Slovnaft patrí medzi kľúčové energetické spoločnosti na Slovensku. Je lídrom na domácom trhu s motorovými palivami a jedným z najvýznamnejších exportérov. Jej najvýznamnejšou časťou je spoločnosť Slovnaft, a.s., ktorá sa zaoberá spracovaním ropy a výrobou motorových palív, plastov a ďalších produktov, ako aj ich distribúciou. Na domácom trhu je Slovnaft najväčším predajcom motorových palív, na export smeruje viac ako polovica jeho produkcie. Skupina zamestnáva vyše 3 400 zamestnancov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pokles #tržby #Slovnaft