Vláda podpísala dohodu s bankami, ruší ňou bankový odvod

Peniaze pre školy, nemocnice, nájomné byty, ale aj lacné úvery. A to pre ľudí aj firmy. Presne na to chce vláda premiéra Igora Matoviča použiť milióny z bankového odvodu. Ten koncom minulého roka zdvojnásobila bývalá vláda. Banky preto podali žalobu, sťažovať sa chceli aj v Bruseli.

22.06.2020 10:19 , aktualizované: 18:19
debata (377)

Po novom má vzniknúť Rozvojový fond Slovenska. Sem poputuje viac ako miliarda eur vyzbieraná za osem rokov fungovania bankového odvodu. Ide o peniaze, ktoré mali putovať na záchranu samotných bánk v prípade, že by sa zopakoval krízový rok 2009. Lacné úvery by mali banky financovať z peňazí pôvodne určených na tohtoročný bankový odvod. V priemere by išlo o približne 150 miliónov eur na jednu. "Dohodli sme, že tieto peniaze použijú na financovanie ekonomiky. Vďaka pákovému efektu môžu každý rok použiť až 1,5 miliardy eur,“ povedal Matovič.

"Transformovanie bankového odvodu nám umožní podporiť rast slovenskej ekonomiky poskytnutím väčšieho množstva úverov,“ povedal prezident Slovenskej bankovej asociácie a prezident VÚB banky Alexander Resch. Na každé jedno euro vlastných zdrojov totiž môžu banky poskytnúť úver 10 eur. Zo 150 miliónov tak môže byť 1,5 miliardy úverov. Z nich má putovať pol miliardy na štátne projekty. Tým sa automaticky zvýši rast hrubého domáceho produktu o 1,5 percenta.

"Samotné zrušenie bankového odvodu považujem za správny krok. Tento rok sa kvôli nemu mali dostať do straty viaceré banky,“ hodnotí výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas Maroš Ovčarik. Banky už totiž kvôli navýšenému odvodu siahli aj na poplatky za svoje služby. Od začiatku roka sledujeme ich postupné zvyšovanie.

"V súčasnej situácii je zlacňovanie poplatkov málo pravdepodobné,“ hovorí Ovčarik. Finančné domy pritom len za prvé tri mesiace tohto roka zvýšili zisky na poplatkoch o 5 miliónov eur na 150 miliónov eur. Ovčarik však počíta s tým, že banky, čo plánovali zdražovať, nechajú teraz svoje ceny nezmenené. Bankám totiž podľa neho pre lacné úvery razantne klesajú čisté úrokové výnosy. V prvom kvartáli roka 2020 klesli čisté úrokové výnosy finančných domov o 16 miliónov eur a dosiahli hodnotu 418 miliónov eur.

Za klesajúcimi ziskami z pôžičiek stoja nízke úroky hypoték. Pred desiatimi rokmi finančné domy bežne predávali 30-ročné hypotéky za ročný úrok vo výške 5 percent. V takom prípade pri hypotéke vo výške 100-tisíc eur bola mesačná splátka na úrovni 537 eur. Dnes sa rovnako vysoká hypotéka bežne predáva za ročný úrok vo výške jedného percenta. Mesačná splátka je tak o 215 eur nižšia a vyjde 322 eur.

Banky sú za

Spokojnosť netaja ani samotné finančné domy. "Rokovania trvali dlhšie, ako sme očakávali, no finálnu dohodu považujem za férovú pre vládu aj pre bankový sektor,“ povedal pre agentúru TASR generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Peter Krutil. Práve zdravé banky sú podľa neho podmienkou pre oživenie ekonomiky.

Bankový odvod ich kondíciu ohrozoval. "Banky prevzali počas súčasnej krízy spojenej s pandémiou významnú časť zodpovednosti na seba vrátane možnosti odkladu splátok úveru, financovania štátneho dlhu alebo poskytovania úverov so zárukami pre firmy,“ povedal pre agentúru TASR generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár. Súčasťou dohody je podľa neho aj to, aby banky presvedčili svojich, vo väčšine prípadov zahraničných akcionárov, aby počas obdobia štyroch rokov ponechali na Slovensku významnú časť svojho zisku. A to vo forme zvýšenia kapitálu pre posilnenie schopnosti úverovania ekonomiky.

"Je to najlepšia možná dohoda z pohľadu občanov, firiem, ako aj samotných bánk,“ vyjadril sa minister financií Eduard Heger. Bankový odvod podľa neho destabilizoval prostredie finančného trhu a jeho náhrada predstavuje stabilizáciu a rozvoj podnikateľského prostredia.

Dvojnásobný a nechcený

Bankový odvod ešte ako minister financií za politickú stranu Smer zavádzal v roku 2012 Peter Kažimír. Dnes je guvernérom Národnej banky Slovenska a patril k tvrdým kritikom bankového odvodu. "Dohoda je zásadným posunom vpred a veríme, že skráti dĺžku rekonvalescencie našej ekonomiky,“ povedal Kažimír.

Zrušenie bankového odvodu je druhou veľkou dohodou súčasnej vlády s domácimi finančnými domami. Prvou veľkou dohodou bolo umožnenie odkladu splátok úverov o 9 deväť mesiacov. Jediným zádrhom opatrenia je, že človek, ktorý oň požiada, sa ocitne v registri neplatičov. Okrem toho sa počas odkladu nezmrazia úroky. V prípade 50-tisícovej hypotéky a ročnom úroku vo výške 1,29 percenta je aktuálna mesačná splátka vo výške 444 eur. Po skončení 9-mesačného odkladu splátka stúpne o 4,30 eura na 448,30 eura. V priebehu desiatich rokov klient banke navyše zaplatí 516 eur.

© Autorské práva vyhradené

377 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #rozvojový fond slovenska