Bude Bratislava na konferenčnej mape? Koalícia v pondelok rozhodne, čo s kongresovým turizmom

Rezort dopravy chce naštartovať cestovný ruch a v rámci neho podporiť aj kongresový turizmus. Rokovať o tom má koaličná rada podľa informácií denníka Pravda už tento pondelok. Potvrdil to aj Radúz Dula zo sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy.

19.06.2020 13:31
06-byty  5x Foto:
06-byty 5x
debata (6)

"Prinieslo by to Slovensko na mapu konferenčného biznisu, kde je teraz len biele miesto,“ hovorí Dula. Prínos by to malo aj pre samotnú Bratislavu cez miestne dane, ale aj pre tamojšie firmy, reštaurácie, hotely, taxíky či prekladateľov. Výhodou podľa Dulu je, že kongresy sa dohadujú dlho dopredu. Teraz sa už riešia tie na roky 2023 až 2024.

Dula odhaduje, že na jeden kongres príde okolo tri tisíc zahraničných hostí. Zarátať však treba aj usporiadateľov a personál. "Ide o obrovské akcie, kde by mohli nájsť prácu ľudia, čo prišli v cestovnom ruchu o prácu,“ hovorí Dula. V službách môže stratiť zamestnanie pre pandémiu až 30 tisíc ľudí., práve konferenčný biznis by mohol byť pre nich príležitosť.

V hlavnom meste by mohlo vzniknúť moderné a multifunkčné centrum, kde sa budú konať národné aj svetové kongresové a kultúrne podujatia. Ministerstvo dopravy a výstavby už vo štvrtok predstavilo v rámci podpory cestovného ruchu aj nový návrh dovolenkových rekreačných poukazov, pričom príspevok na rekreáciu by mal preplácať zamestnávateľom štát.

Tesne pred voľbami odobrila bývalá vláda Národne kultúrne a kongresové centrum. Neuvoľnila však naň vtedy peniaze, zostalo preto v rovine plánov. Na vybudovanie Národného kultúrneho a kongresového centra v Bratislave malo byť do roku 2026 vyčlenených do 60 miliónov eur. V hlavnom meste by malo podľa schváleného zámeru vzniknúť moderné a multifunkčné centrum, kde by sa konali národné aj svetové kongresové a kultúrne podujatia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #ministerstvo dopravy #Koaličná rada #kongresové centrum