EÚ hrozí obchodná vojna s USA. Rokovania o digitálnej dani skrachovali

Spojené štáty americké nečakane skončili s Európskou úniou rokovania o zavedení novej digitálnej dane. Brusel je v krajnom prípade pripravený zdaniť americké online spoločnosti aj bez súhlasu Washingtonu.

18.06.2020 15:30 , aktualizované: 16:01
Google Foto:
Systém európskych daňových rajov roky zneužívajú americké spoločnosti Apple, Amazon, Google a Microsoft. Tieto spoločnosti tvrdou daňovou optimalizáciou len v roku 2018 ušetrili okolo 165 miliárd dolárov. Také sú zistenia nemeckého ekonomického inštitútu IFO.
debata (29)

„Veľmi ľutujem rozhodnutie USA zastaviť rokovania o zdaňovaní digitálnej ekonomiky. Dúfam, že to bude len dočasné zastavenie, nie definitívna stopka,“ povedal eurokomisár pre ekonomické záležitosti Paolo Gentiloni. Napriek tomu Európska únia stále preferuje zavedenie globálnej digitálnej dane. "Pokiaľ to ale nebude možné, tak predložíme vlastný návrh na zavedenie digitálnej dane na území Európskej únie,“ dodal Gentiloni.

Firmy ako Google, Facebook či Amazon roky zneužívajú európsky daňový systém. Desiatky miliárd eur neputujú do štátnych rozpočtov, ale na ich účty. Spojené štáty americké sa vyhrážajú, že uvalia obchodné sankcie na štáty so zavedenou digitálnou daňou.

„Prijmeme odvetné opatrenia voči štátom vyberajúcim digitálnu daň. Tá je totiž jednoznačne namierená proti americkým firmám,“ vyhlásil ešte začiatkom januára americký prezident Donald Trump a v podobnom duchu skončili aj súčasné rokovania.

Hovorkyňa španielskej vlády María Jesús Monterová uviedla, že Španielsko ani ďalšie európske krajiny nebudú akceptovať vyhrážky týkajúce sa digitálnej dane. „Španielsko ani Francúzsko, ani Taliansko, ani Británia nebudú akceptovať žiadny druh hrozieb od inej krajiny,“ povedala Monterová. Dodala, že cieľom prekladanej dane nie je poškodiť záujmy iných krajín, ale férovo prispôsobiť daňový systém aktuálnej situácii.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire vyhlásil, že bude uplatňovať digitálnu daň, či sa USA vrátia za rokovací stôl alebo nie, a označil rozhodnutie Washingtonu odísť z rokovaní za "provokáciu“. Francúzsko, ktoré patrí medzi niekoľko európskych krajín, ktoré už prijali digitálnu daň, súhlasilo však s pozastavením jej výberu počas rokovaní na úrovni Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktoré mali viesť k spoločnému riešeniu na globálnej úrovni.

Francúzsko, Británia, Taliansko a Španielsko vo štvrtok spoločne reagovali na list amerického ministra financií Stevena Mnuchina, v ktorom oznámil, že USA prerušia rokovania o medzinárodnej digitálnej dani, a uviedol, že čo najskôr chcú dohodu na úrovni OECD, uviedol Le Maire.

Šéf Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángel Gurría varoval pred rizikom obchodnej vojny. Dôvodom je rozhodnutie USA prerušiť rokovania o globálnom riešení takzvanej digitálnej dane.

„Riešenie daňových problémov, ktoré spôsobuje digitalizácia ekonomiky, je potrebné už dlho,“ uviedol generálny tajomník OECD vo vyhlásení. Bez mnohostranného riešenia krajiny prijmú jednostranné opatrenia, ktoré spôsobia "daňové spory“, čo nevyhnutne zvýši obchodné napätie, myslí si Gurría. "Obchodná vojna, predovšetkým v tejto chvíli, keď svetová ekonomika zažíva historický pokles, ešte viac poškodí ekonomiku, pracovné miesta a dôveru,“ dodal Gurría.

Digitálnu daň podporuje aj Slovensko. Samostatne ju však zavádzať nechce. Podľa prepočtov vládnych analytikov by výnos z nej dosiahol len sedem miliónov eur. To je oveľa menej ako v raz takej veľkej Českej republike. Tam počítajú s ročným výnosom okolo 143 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Spojené štáty americké #obchodná vojna #digitálna daň