Nemecká vláda schválila plán na zvýšenie dlhu o ďalších 62,5 miliardy eur

Kabinet nemeckej kancelárky Angely Merkelovej schválil plán na zvýšenie dlhu o ďalších 62,5 miliardy eur na financovanie najväčšieho programu stimulov v nedávnej histórii od zjednotenia krajiny.

17.06.2020 12:55
debata

Návrh musí ešte schváliť parlament a povedie k zvýšeniu tzv. čistých pôžičiek v tomto roku na 218 miliárd eur. V marci pritom Bundestag, dolná komora parlamentu, schválil zvýšenie dlhu o 156 miliárd eur.

Po rokoch fiškálnej disciplíny, ktorá priniesla Nemecku opovrhnutie a obdiv, klesol jeho dlh z viac ako 80 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2008, keď vypukla globálna finančná a hospodárska kríza, na približne 60 % HDP. Teraz sa opäť predpokladá jeho zvýšenie na 77 % HDP.

Dlhové zaťaženie Nemecka tak bude v tomto roku 2020 päťkrát vyššie ako v roku 2010, v najhoršom roku predchádzajúcej krí­zy.

Kancelárka Merkelová sa okrem toho v stredu stretne aj s premiérmi 16 nemeckých spolkových krajín, aby s nimi prediskutovala zostávajúce pravidlá sociálneho dištancovania a stratégie testovania v rámci prípravy na možnú druhú vlnu nového koronavírusu.

debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Nemecko #Angela Merkelová