Vládne programy dotácie miezd v eurozóne sa rýchlo vytrácajú

Vládne programy dotácie miezd, ktoré chránili domácnosti v eurozóne pred veľkými stratami príjmu počas blokád spojených s pandémiou nového koronavírusu, sa v súčasnosti rýchlo vytrácajú. Ukázala to v stredu štúdia Európskej centrálnej banky (ECB).

17.06.2020 11:17
debata

Firmy v regióne mohli vďaka rôznym vládnym iniciatívam na podporu zamestnanosti dočasne skrátiť pracovný čas v období blokád. Vlády v rámci tzv. kurzarbeitu vyplácali zamestnancom väčšinu ujdenej mzdy výmenou za udržanie pracovných miest.

Bez takýchto opatrení by domácnosti v menovom bloku stratili 22 % svojich príjmov z práce v čase, keď blokády vrcholili, uviedla ECB, podľa ktorej tak v skutočnosti prišli len o 7 % príjmov.

Po ukončení blokád sa ukazuje, že strata čistého príjmu z práce by sa mohla znížiť na 3 %. Výhody z krátkej pracovnej doby sa pritom rýchlo vytrácajú, dodala ECB.

Banka v správe konštatuje, že kľúčovým dôvodom, prečo v apríli vzrástla nezamestnanosť v eurozóne len na 7,3 %, čo bola polovica z jej úrovne v USA, bol fakt, že vyše 35 miliónov pracovníkov v piatich najväčších ekonomikách eurozóny malo skrátený pracovný čas.

Systém kurzarbeitu, ktorý Nemecku umožnil dostať sa v roku 2009 z recesie rýchlejšie ako väčšina ostatných ekonomík, pomáha udržať pracovné miesta, kúpnu silu domácností a podnikové marže, čím urýchľuje akékoľvek oživenie hospodárstva.

„Zníženie neistoty v otázke príjmov domácností je ďalším kanálom, prostredníctvom ktorého môže politika pomôcť zmierniť nepriaznivé účinky pandémie nového koronavírusu na výdavky domácností,“ dodala ECB.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna #mzdy