Tržby sa prepadli všetkým priemyselným odvetviam okrem farmácie

V apríli tohto roka sa prepadli tržby vo všetkých priemyselných odvetviach, jedinou výnimkou bol farmaceutický priemysel. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v piatok. Tržby v priemysle sa v apríli medziročne prepadli o 46,5 %, vo farmácii narástli o 11 %.

12.06.2020 11:07
debata (2)

Ako dodal úrad, niektoré odvetvia zaznamenali historické minimá. „Najväčší prepad tržieb o viac ako 70 % sme zaznamenali vo výrobe dopravných prostriedkov a v tržbách cestovných agentúr a kancelárií. Rast tržieb si naďalej udržali informačné a komunikačné činnosti a v rámci priemyselnej výroby zoskupenie farmaceutického priemyslu,“ uviedol ŠÚ SR.

Tržby v priemysle v apríli medziročne klesli o 46,5 %, čo podľa úradu predstavuje historicky najväčší pokles od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Z celkovo 16 sledovaných odvetví až 15 zaznamenalo pokles. V jednotlivých zoskupeniach odvetví pritom tržby klesli od 8,5 % (výroba chemikálií a chemických produktov) do 77,1 % (výroba dopravných prostriedkov). Naopak, rast tržieb zaznamenal úrad pri výrobe farmaceutických výrobkoch, medziročne o 11 %.

Aprílové tržby v stavebníctve medziročne klesli o 16,7 %, čo je najväčší pokles od 2017. Ako dodal úrad, medziročný prepad tržieb v doprave a skladovaní o vyše štvrtinu prekonal aj pokles v čase hospodárskej krízy v roku 2019 (vtedy prepadli o 18,5 %).

Naopak, tržby narástli v informačných a komunikačných činnostiach medziročne o 1,2 %. Rast podľa úradu ovplyvnili vyššie tržby v počítačovom programovaní o 11,7 % a v telekomunikáciách o 3,1 %.

Čo sa týka vývoja tržieb v priemysle za prvé štyri mesiace tohto roka, v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 klesli o 18 %. Tržby v stavebníctve prepadli o 3,7 % a v doprave a skladovaní o 9,4 %. Naopak, tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa za prvé štyri mesiace medziročne zvýšili o 5,7 %. Vo vybraných trhových službách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #farmaceutický priemysel