Firmy vyzývajú vládu: Otvorte po pandémii obchody aj v nedeľu

Zamestnávatelia združení v Klube 500 a v Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore vyzývajú vládu, aby sa ukončením núdzového stavu skončil aj zákaz nedeľného predaja v maloobchode.

11.06.2020 14:26
koronavirus, obchod, penzista, rad, opatrenia, Foto:
debata (124)

Zákaz nedeľného predaja je podľa firiem zásahom do práva na slobodné podnikanie. Štát by doň nemal mocensky zasahovať, ale nechať na slobodnom rozhodnutí podnikateľov, či v nedeľu ponechajú svoje maloobchodné prevádzky otvorené, tvrdia.

"Je nemysliteľné, aby vláda solidárne jednou rukou prispievala z peňazí nás všetkých obchodníkom a ich zamestnancom počas koronakrízy a po jej ukončení im druhou rukou zasiahla do ich podnikania a znemožnila nahradiť aspoň časť straty,“ tvrdia firmy vo výzve vláde. Pripomínajú, že do úvahy by sa mala vziať aj epidemiologická stránka. V nedeľu zatvorené obchody totiž presunú nákupy na piatok a sobotu – a teda aj zvýšia koncentráciu ľudí v predajniach.

Zatvoriť v kríze? Nie!

Zamestnávatelia sú presvedčení, že obzvlášť v čase ešte pretrvávajúcej globálnej a čo do rozsahu zatiaľ nepoznanej krízy by bolo zásadnou chybou neumožniť ktorémukoľvek sektoru hospodárstva podnikať, zamestnávať, tvoriť hodnoty, z ktorých tento štát vo forme daní a odvodov funguje. "Zákaz nedeľného predaja sa môže podpísať pod redukciu pracovných miest, negatívne ovplyvní výšku mzdy dotknutých zamestnancov a v konečnom dôsledku aj objem prostriedkov odvedených do štátneho rozpočtu,“ vysvetľujú ďalej. Neposledným negatívom by bol pokles možností výberu pre spotrebiteľov a ich komfortu.

Podnikateľské prostredie všeobecne, a v maloobchode zvlášť sa má riadiť ponukou a dopytom, nie prieskumami verejnej mienky, pripomínajú firmy v liste vláde. "Politici by mali svoje tvrdenia podoprieť faktmi hovoriacimi pre a proti. Nie je to totiž nedeľný predaj, ktorý škodí spoločnosti, ale sú to nepodložené rozhodnutia politikov,“ tvrdia.

Prečo len jeden sektor?

Zamestnávatelia nevidia žiadny opodstatnený argument v diskusii o nedeľnej práci – navyše v jednom sektore. Nevidia totiž žiadny rozdiel medzi pracujúcimi v maloobchode, priemysle, doprave, či napríklad aj v oblasti polície alebo zdravotníctva. "Selektívna a politická diskusia o ekonomických otázkach len vnáša nevraživosť a emócie, čo je v tomto čase kontraproduktívne,“ pripomínajú zamestnávatelia.

Jednotlivé opatrenia vlády, ktoré v súčasnosti prijíma, znamenajú návrat do stavu pred koronavírusom z hľadiska podmienok na podnikanie. "Nie je preto najmenší dôvod uplatniť výnimku na túto oblasť podnikania, zrazu zmeniť stav, ktorý tu platil,“ dodávajú firmy vo výzve vláde. Zákaz nedeľného predaja považujú zamestnávatelia za krok, ktorý nemá opodstatnenie z hľadiska návratu do stavu pred koronavírusom, ako sa to deje aj v iných oblastiach podnikania.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Klub 500 #koronavírus #nedeľný predaj