Slovensko čaká prudký pád

Viac ako o desatinu. Tak vyzerá ekonomický prepad podľa najnovšej strednodobej predikcie Národnej banky Slovenska. Ešte pred vyše mesiacom sa rátalo s číslom lepším o jedno percento. Horšie sú aj vyhliadky na budúce mesiace.

10.06.2020 18:00
automobilka, robotníci, továreň, hala, Foto: ,
Na predkrízovú úroveň sa slovenská ekonomika dostane najskôr v roku 2022.
debata (323)

Rast by mal pridať po novom namiesto druhého polroka tohto roka až ten budúci. Ekonomika by mala vtedy rásť o 8,4 percenta. V roku 2022 by mala zvoľniť tempo na 4,5 percenta. "Slovenská ekonomika je vo voľnom páde. Je to, akoby sme cestovali v čase a dostali sa naspäť do roku 2017,“ povedal guvernér NBS Peter Kažimír.

Pod pokles slovenskej ekonomiky sa podpísal slabý zahraničný dopyt, ale aj zastavenie veľkej časti domácej ekonomiky. „Pandémia vezme ekonomike z každého jedného vyrobeného eura desať centov,“ povedal viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor.

V priebehu mesiaca sa pre koronavírus takmer úplne prerušila výroba v každom druhom podniku. Domáca priemyselná produkcia sa totiž v apríli prepadla o rekordných 42 percent. Tak zle na Slovensku ešte nebolo. Aj v najhorších časoch krízy v roku 2009 sa priemysel prepadol len o 26 percent.

Desatina ľudí bez práce

Opatrenia vlády zachránia podľa predikcie 50-tisíc pracovných miest. Napriek tomu však nezamestnanosť stúpne z minuloročných 5,8 percenta na tohtoročných 7,4 percenta. Vývoj na pracovnom trhu je však nateraz nejasný. No objavujú sa aj prvé pozitívne signály. „V Spojených štátoch májová miera nezamestnanosti klesla, rovnako tak týždenné žiadosti o podporu v nezamestnanosti,“ povedal Michal Lehuta, analytik VÚB banky.

Rovnako aj na Slovensku v máji klesol počet nahlásených hromadných prepúšťaní. Stále však hrozí druhá vlna pandémie. „Nateraz preto očakávame, že podiel ľudí bez práce na Slovensku do konca roka vystúpi nad desať percent,“ dodal Lehuta.

Ľudia zarobia menej

Počas poslednej krízy platy aj naďalej rástli. Firmy sa vtedy zbavovali hlavne ľudí s nízkymi mzdami. Teraz to však bude inak. „V tomto roku očakávame prepad priemernej nominálnej mzdy o 1,7 percenta a reálnej až o 3,5 percenta,“ priblížil Ódor.

Väčšina zamestnancov zostala počas prerušenia výroby doma na 80 percentách mzdy. V takom prípade totiž štát firmám uhradí väčšinu mzdových nákladov zamestnancov.

Robotníkom však platy prudko neporastú ani po návrate do práce. V automobilkách môžu zabudnúť aj na odmeny za splnenie výrobného plánu. A väčšina aj na príplatky za prácu v noci – v noci totiž nevyrábajú tri zo štyroch domácich automobiliek. Za odpracovanie osemhodinovej nočnej zmeny dostane zamestnanec navyše 13,44 eura.

Otáznik stále visí aj nad zvyšovaním minimálnej mzdy. Tá by mala od budúceho roka stúpnuť z 580 eur na 656 eur. Súčasné vládne strany však čoraz častejšie hovoria o zavedení regionálnej minimálnej mzdy. V takom prípade operátor výroby z Rimavskej Soboty zarobí o niekoľko desiatok eur menej ako jeho bratislavský kolega. Na minimálnu mzdu sú nadviazané aj príplatky za prácu v noci, cez víkend a štátny sviatok.

© Autorské práva vyhradené

323 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #recesia #mzdy #koronavírus