Z koronakrízy pomôžu Slovensku peniaze EÚ, ak ich správne a dostatočne využije

V boji s koronakrízou môžu Slovensku pomôcť peniaze z nového rozpočtu Európskej únie ako aj z plánu obnovy "Next Generation EU", ktoré Európska komisia predstavila koncom mája. Musí však byť schopné správne a dostatočne ich využiť. Zmeniť však bude treba aj zloženie a výšku daňových príjmov a efektivitu výdavkov. Zhodli sa na tom odborníci z oblasti ekonomiky počas seminára o hľadaní optimálneho plánu na oživenie ekonomiky a ozdravenie verejných financií Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

10.06.2020 10:39
debata (7)

Peňazí z Európskej únie je podľa ministra financií Efuarda Hegera až príliš veľa a výzvou pre jednotlité krajiny bude práve ich pretavenie do ekonomiky. „Chceme sa do tohto pustiť. Musíme tieto peniaze využiť aby sme dobehli ostatné ekonomiky,“ povedal Heger. Venovať ich chce hlavne na obnovu školstva, zdravotníctva a digitalizácie.

To, že Slovensko čakajú ťažké časy potvrdila aj Lívia Vašáková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Bude podľa nej ťažké, kým sa ekonomika krajiny dostane na čísla spred koronakrízy. Správne využitie peňazí únie musí byť preto jednou z hlavných priorít vlády. „Slovensko by peniaze mohlo využiť na udržateľnosť, verejnú správu, súdnictvo či analytické kapacity,“ povedala Vašáková.

Prekopať však podľa nej treba aj daňové zaťaženie obyvateľstva, ktoré je v súčasnosti postavené hlavne na dani z príjmov. Do budúcna by sa Slovensko malo sústrediť na vyberanie daní v iných oblastiach. Jednou z nich by malo byť aj znečisťovanie životného prostredia.

Správu aktualizujeme.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #koronakríza #plán obnovy