Štát prispeje firmám na nájmy

Peniaze od štátu na nájmy prešli parlamentom. Na nájomnú dotáciu poputuje 200 miliónov zo štátnej kasy. Nárok budú mať tí, ktorí museli mať pre pandémiu zatvorené prevádzky.

09.06.2020 16:50
obchodná ulica Foto: ,
Zohnať peniaze na nájom trápi najmä obchodníkov, ktorí museli mať pre pandémiu zatvorené. Štát im chce s nájomným pomôcť, maximálne však do výšky 50 percent. Počíta sa so 70- až 100-tisíc žiadosťami. Na snímke Obchodná ulica v Bratislave.
debata (5)

"Nechceme zažiť vlnu bankrotov,“ dôvodil prijatie zákona minister hospodárstva Richard Sulík. Zákon pripravil jeho rezort spolu s ministerstvom spravodlivosti. O dotáciu sa bude žiadať elektronicky cez formulár na webovej stránke ministerstva hospodárstva.

Pomoc bude fungovať jednoducho. Majiteľ priestorov a prevádzka sa musia dohodnúť na zľave z nájmu. Práve od nej sa totiž odvíja výška štátnej dotácie. Štát však prispeje maximálne do výšky polovice z nájmu, a to s podmienkou 50-percentnej zľavy. Vtedy podnik už za priestory nič neplatí. Ak bude zľava nižšia, povedzme 30 percent, štát zaplatí tiež 30 percent. Na firme tak zostane len zvyšok – čiže 40 percent z výšky nájomného. Túto sumu si však môže rozdeliť na 48 mesiacov.

Schválené so zmenami

O dotáciu na nájom budú môcť požiadať aj právnické osoby – teda nepodnikatelia. Sem patria napríklad občianske združenia či neziskové organizácie, ale aj prevádzkari divadiel, kín, kaviarní či chránených dielní. Žiadať môžu aj trhoviská a parkoviská, ktoré nemohli fungovať pre protipandemické opatrenia. Umožnil to pozmeňujúci návrh, ktorý včera poslanci odobrili.

Ďalšou schválenou zmenou je posilnenie ochrany nájomcu pred zvýšením nájomného zo strany prenajímateľa počas 48-mesačnej doby splácania nájmu. "Prenajímateľovi sa ponecháva právo jednostranne zvýšiť nájomné len v prípade, ak bolo toto právo dohodnuté v pôvodnej nájomnej zmluve,“ znie pozmeňujúci návrh. Zmluva pritom musela byť uzatvorená ešte pred 1. februárom tohto roka.

Niekde už odkladali

Viacerí prenajímatelia priestorov však už počas pandémie odložili svojim nájomcom splátky. "Úzko spolupracujeme s našimi nájomníkmi a sme optimistickí, že nájdeme dobré dlhodobé riešenia pre všetky zúčastnené strany,“ hovorí Adrian Bódis, Country Manager pre Slovenskú republiku – Vivo Bratislava. Zatvorené obchody už teraz majú problémy a taktiež sa stretávajú s negatívnym vplyvom na ich hospodársku situáciu. "Svoju zodpovednosť voči maloobchodníkom, ich zamestnancom a zákazníkom berieme veľmi vážne,“ dodal Bódis. Ten verí, že férový prístup sa dlhodobo vyplatí. Vznikne aj osobitný mechanizmus poskytovania dotácie pre prípady, keď je prenajímateľom správca majetku štátu. Výška dotácie je tam ustanovená zákonom na úrovni 50 percent z nájomného. Nájomné sa tak zo zákona znižuje o polovicu. Inak to bude v prípade miest, obcí a krajov. Tie sú autonómne a riadia sa osobitnými predpismi. Prípadné zľavy tak musia odhlasovať príslušní poslanci. No i tu platí 48-mesačný odklad splátok v prípade, že samospráva zľavu nedá.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #Richard Sulík #nájmy