Letisko Košice obnovuje prevádzku. Do Prahy sa začne lietať 15. júna

Letisko Košice po troch mesiacoch čiastočne obnovuje prevádzku. Obnovenie letov sa začne na linke medzi Košicami a Prahou, ktorú prevádzkujú České aerolínie (ČSA). Prvý let je naplánovaný na 15. júna. Letisko o tom v utorok informovalo v súvislosti s uvoľnením opatrení proti šíreniu nového koronavírusu.

09.06.2020 16:35
Lietadlo / Lety / Let / Foto: ,
debata

„Lietať sa začne trikrát týždenne každý pondelok, stredu a piatok, s príletom do Košíc o 13.45 h a následným odletom späť do Prahy o 14.30 h. Lietať sa bude lietadlami typu ATR 72 štandardne pre 64 cestujúcich. Postupne bude frekvencia letov narastať a návrat na pôvodnú úroveň 13 letov za týždeň je očakávaný od 1. septembra 2020,“ oznámila hovorkyňa letiska Karolína Linhartová.

Ďalšou leteckou spoločnosťou, ktorá obnoví letovú prevádzku, bude Austrian Airlines, ktorá prevádzkuje linku z Viedne do Košíc. Prvý let je naplánovaný na 22. júna. Lety z Košíc do Viedne budú pravidelne štyrikrát do týždňa. Podľa očakávaní bude na jeseň tohto roka frekvencia letov na pôvodnej úrovni ako pred obmedzením letov. Obnovenie leteckých spojení spoločnosťami LOT Poľské Aerolínie, Ryanair a Wizzair závisí od rozhodnutia ústredného krízového štábu.

V dôsledku opatrení proti šíreniu nového koronavírusu došlo od 13. marca k zákazu letov s miestom pristátia na území SR. V Košiciach tak boli zrušené všetky odlety a prílety leteckých spoločností ČSA do Prahy, Austrian Airlines do Viedne, LOT Polish Airlines do Varšavy, Eurowings do Düsseldorfu a Wizzair do Londýna-Lutonu. „Spolu išlo o vyše 1015 letov (75 letov týždenne) a Letisko Košice prišlo približne o 100.000 ces­tujúcich. Na Letisku Košice sa v tomto období neuskutočnili ani repatriačné alebo nákladné lety,“ informovala v utorok Linhartová.

V priebehu júna a júla viacero európskych leteckých spoločností obnovuje svoje pravidelné linky, čomu napomáha aj fakt, že jednotlivé krajiny postupne uvoľňujú cestovateľské obmedzenia. Na letiskách i na palube lietadiel sú však v platnosti príslušné hygienické opatrenia.

„Vďaka podporným opatreniam zo strany štátu toto enormne náročné obdobie prekonávame a pracovné miesta sme rušiť nemuseli. To, že letisko bolo uzavreté, sme využili na rôzne opravy, prípravné a dezinfekčné práce tak, aby sa cestujúci v priestoroch letiska cítili nielen pohodlne, ale aj bezpečne,“ skonštatoval výkonný riaditeľ Letiska Košice Michael Tmej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Lety #letisko Košice #koronavírus #uvoľnenie opatrení