Podnikateľkou sveta je šéfka firmy, ktorá pomáha s vývojom vakcíny na koronavírus

Obstála medzi mužmi z celého sveta! Súťaž podnikateľ sveta, ktorú organizuje poradenská spoločnosť EY, vyhrala druhýkrát za dvadsať rokov žena. A to najbohatšia podnikateľka z Indie Kiran Mazumdar-Shaw. Tá patrí aj do rebríčka Financial Times Top 50 žien v biznise. Podľa Forbesu je 65. najmocnejšou ženou na svete.

07.06.2020 09:54
Kiran Mazumdar Shaw Biocon Foto:
Kiran Mazumdar-Shaw stojí na čele firmy Biocon.
debata (3)

Kiran Mazumdar-Shaw má 67 rokov a stojí na čele firmy Biocon. Tá vyvíja diagnostické testy na COVID-19 a pomáha vyvíjať vakcínu. "Moja zodpovednosť ako podnikateľa je však väčšia, ako iba prinášať hodnotu akcionárom. Tvorba bohatstva môže byť katalyzátorom zmien a všetci podnikatelia zodpovedajú za svet okolo seba a za komunity, v ktorých pôsobia,“ povedala Kiran Mazumdar-Shaw.

Firmu založila s kapitálom 500 dolárov ešte v roku 1978. Na začiatku sa venovala výrobe enzýmov, ktoré vyvážala do USA a Európy. Kiran Mazumdar-Shaw totiž vyštudovala školu pre sládkov v Austrálii, venovať sa chcela pivu. To jej však – azda našťastie, nevyšlo. Dnes má Biocon hodnotu štyri miliardy dolárov (3,53 miliárd eur). "Najväčšie príležitosti sa často objavujú v najťažších obdobiach, a to bola moja skúsenosť počas mojej podnikateľskej cesty,“ povedala Kiran Mazumdar-Shaw.

Neodradili ju ani problémy, bojovať totiž musela nielen o zákazníkov, ale aj o zamestnancov. Pracovať pre ženu totiž nebolo v tom čase bežné. Ešte k tomu v Indii. „Ženy tiež zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v hospodárskom rozvoji a ich príspevok sa príliš dlho ignoruje,“ myslí si Kiran Mazumdar-Shaw. Dôležité preto podľa nej je, aby sa ženy zapájali viac.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikateľka #súťaž #koronavírus