Slovenská ekonomika sa prepadla o 3,7 percent. Môže za to aj koronakríza

Po desiatich rokoch nepretržitého rastu začal vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2020 v záporných číslach. V prvom štvrťroku tohto roka zaznamenala v stálych cenách medziročný pokles o 3,7 %. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa hrubý domáci produkt (HDP) znížil v porovnaní s koncom minulého roka o 5,2 %. Vyplýva to z najnovších údajov o HDP, ktoré v piatok zverejnil Štatistický úrad SR.

05.06.2020 10:20 , aktualizované: 11:03
debata (14)

Analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka prepad neprekvapil. Výrazné zmeny neočakávame ani v najbližších mesiacoch. "Na rozdiel od prvého štvrťroka tak pandémia nezasiahne len jeden mesiac, ale v podstate celý štvrťrok. Pokles HDP by sa tak mal ďalej prehĺbiť a atakovať historické rekordy výrazne v pásme dvojciferného medziročného poklesu,“ hovorí analytik.

Slovenská ekonomika zaznamenala pokles výkonnosti niektorých kľúčových odvetví už v prvých mesiacoch roka. „Vyhlásenie celoštátnej mimoriadnej situácie v súvislosti s prepuknutím pandémie nového koronavírusu ekonomiku ešte viac oslabilo, čo sa následne odzrkadlilo v poklese hlavných makroekonomických ukazovateľov,“ konštatuje ŠÚSR. V bežných cenách sa objem HDP znížil v 1. štvrťroku o 0,8 % a dosiahol 21,5 miliardy eur.

Hrubá pridaná hodnota klesla v 1. štvrťroku tohto roka medziročne o 3,5 %. Zníženie výkonnosti zaznamenali viaceré odvetvia, z toho kľúčové odvetvie priemyslu o 3,5 %. Poklesu sa nevyhli ani viaceré odvetvia služieb, najviac finančné a poisťovacie činnosti, a to o 42,1 %, stavebníctvo o 25,2 %, umenie, zábava a rekreácia, ako aj ostatné činnosti o 6,8 %, odborné, vedecké a technické činnosti zaznamenali pokles o 5,7 %.

Medziročne vyššiu pridanú hodnotu si udržali odvetvia verejnej správy, vzdelávania, zdravotníctva a sociálnej pomoci o 5,5 %, odvetvie informačných a komunikačných činností o 5,3 % a pôdohospodárstva o 1,8 %. Prvýkrát od roku 2016 sa znížil aj výber čistých daní z produktov, keď v 1. štvrťroku ich pokles dosiahol 4,8 %.

V 1. štvrťroku tohto roka si domáci dopyt udržal rast, jeho tempo však bolo mierne. V porovnaní s 1. štvrťrokom 2019 sa zvýšilo o 0,9 percentu­álneho bodu (p.b.) na dve percentá. Výdavky na konečnú spotrebu sa zvýšili medziročne len nevýrazne, v úhrne o 1,1 %. Rástli však všetky jej zložky, konečná spotreba domácností sa zvýšila o jedno percento, konečná spotreba verejnej správy o 1,1 % a konečná spotreba neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam o 4,2 %.

Rast tvorby hrubého kapitálu dosiahol 5,1 %, ale tvorba hrubého fixného kapitálu zaznamenala pokles o 4,8 %.

Negatívny vývoj ekonomiky výrazne ovplyvnil prehlbujúci sa pokles zahraničného dopytu štvrtý štvrťrok po sebe, v 1. štvrťroku 2020 klesol o 6,8 %. Mierne nižší bol aj dovoz výrobkov a služieb o 1,5 %.

Z vytvoreného HDP dôchodkovou metódou tvoril hrubý prevádzkový prebytok a zmiešané dôchodky 9,9 miliardy eur. Medziročne klesol ich objem o 6 %. Odmeny zamestnancov v hodnote 9,8 miliardy eur sa zvýšili o 4,7 %. Objem vybraných daní z produkcie a dovozu klesol o 1,9 % na 2,5 miliardy eur. Hodnota subvencií bola nižšia o 7,6 % a dosiahla 911,8 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #pokles ekonomiky