Analytik: Opatrenia miznú príliš pomaly. Prepad ekonomiky mohol byť menší

O tom, čo pandémia spravila so slovenskou ekonomikou a aký bude ďalší vývoj, sa denník Pravda rozprával s analytikom spoločnosti Finlord.cz Borisom Tomčiakom.

03.06.2020 10:00
debata (65)

Je rýchlosť uvoľňovania opatrení dostatočná?

Uvoľňovanie opatrení je u nás veľmi pomalé. Vírusy tu s nami vždy boli a budú a prakticky nie je možné cieliť na to, aby sme mali nulový počet nakazených nejakým vírusom. Slovensko má viac ako päť miliónov obyvateľov, ak sa v posledných dňoch pohybuje počet nakazených v jednotkách ľudí, tak to je prakticky zanedbateľný údaj, s ktorým si zdravotníctvo bez problémov poradí. Viac ľudí zomrie denne na iné ochorenia, ktorých liečba sa kvôli koronavírusu odložila.

Kde vidíte problém?

Nová slovenská vláda už od začiatku svojho pôsobenia ukazuje, že skutočne nemá skúsenosti s riadením štátu a ani nemá ochotu počúvať názory nezávislých odborníkov. Jej zvolenie je pre Slovensko dlhodobo väčšia pohroma ako aktuálna pandémia koronavírusu. Je až prekvapujúce, že sa na Slovensku ľudia nebúria. V minulosti sa mohutne štrajkovalo kvôli omnoho menším prešľapom vlády.

Čo spravila s ekonomikou pandémia?

V tomto roku zažíva Slovensko hlbokú recesiu. Miera nezamestnanosti môže napriek stimulom krátkodobo vyskočiť až k 10 percentám. Do konca roku budeme sledovať postupné zlepšovanie hospodárskeho vývoja. Recesia nemusela byť taká hlboká, keby slovenská vláda nevymýšľala nezmysly vo forme kompletného vypnutia ekonomiky a podobne. Teraz sa ukazuje, že lockdown, ktorý premiér navrhoval, by bol úplne zbytočný, čo, samozrejme, všetci okrem neho vedeli, už keď toto devastujúce opatrenie navrhoval.

Kedy sa ekonomický život vráti na úroveň minulého roka?

Dúfajme, že návrat na predchádzajúcu úroveň nastane už v druhej polovici roku 2021. Niektorým menej rozvinutým regiónom môže návrat trvať dlhšie.

Ktorých sektorov sa prepad ekonomiky najviac dotkne?

Najväčší dosah to, pochopiteľne, má na turistiku, reštaurácie či prevádzkovateľov rekreačných, športových a kultúrnych akcií. Na Slovensko bude mať obrovský dosah aj výrazné obmedzenie automobilovej výroby, keďže dopyt po autách je v Európe veľmi nízky.

Mnohé hotely a reštaurácie hovorili, že už ani neotvoria. Pomôže im uvoľnenie opatrení alebo je už neskoro?

Pre niektoré spoločnosti je už neskoro. Otvárať sa malo už v polovici mája, štatistiky o vývoji nákazy to umožňovali. Ich krach je jednoznačne spôsobený nepremyslenými krokmi vlády. Podnikatelia, samozrejme, dodržujú nastavené pravidlá a budú v dovolenej miere využívať uvoľňovanie. Stratené tržby a zisky však budú naspäť generovať i niekoľko kvartálov.

Cestovné kancelárie tiež hovoria o tom, že ani letná sezóna ich nezachráni.

Tento rok cestovné kancelárie zaznamenajú prepad tržieb a zisku. V lete pokryjú časť výpadku, ale zotavenie môžu najskôr očakávať až na budúci rok. Preto budú stále v režime výraznej úspory nákladov, čo, samozrejme, znamená i prepúšťanie pracovníkov.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Tomčiak #koronakríza #uvoľňovanie ekonomiky