Reštaurácie píšu Matovičovi. Rozbehli aj petíciu na zjemnenie opatrení

Od stredy síce môžu byť podniky otvorené aj vnútri, no pre prísne podmienky nejeden neotvoril. Na jedného zákazníka nariadili hygienici plochu 15 metrov štvorcových. Rovnako ako pre obchody. Pre denník Pravda to potvrdil aj Úrad verejného zdravotníctva. Tvrdí, že ide o dočasné opatrenie.

24.05.2020 07:09
gastro, reštaurácia Foto:
Ilustračné foto.
debata (31)

Práve to sa však reštauráciám nepozdáva. Okrem toho aj pre vnútorné priestory platia rovnaké pravidlá ako pre terasy – teda dvojmetrová vzdialenosť stolov a dvaja hostia alebo rodina pri jednom.

Aj preto vznikla Iniciatíva na pomoc gastro podnikateľom. Tá v sobotu rozbehla petíciu a napísala otvorený list premiérovi Igorovi Matovičovi, vláde a hygienikom.

„S podmienkou limitácie počtu zákazníkov na meter štvorcový dovtedy nikto z nás prevádzkovateľov nerátal, keďže nebola vopred komunikovaná a v nariadení bola uvedená nejasne, v súvislosti s maloobchodnými prevádzkami. Táto podmienka je pre nás pri aktuálne prebiehajúcich opatreniach ekonomicky nerealizovateľná a likvidačná,“ píše sa v otvorenom liste.

Ako je to s počtom hostí?

Rovnako sporné je podľa reštaurácií aj obmedzenia sedenia maximálne 2 osôb pri jednom stole s výnimkou rodičov a detí. Ľudia si to vysvetľujú rôzne a reagujú negatívne na upozornenia zo strany prevádzkovateľa, tvrdia – pričom hygienici potvrdili, že prevádzkovateľ nemá oprávnenie zisťovať, či sú zákazníci rodinní príslušníci. No za nedodržanie oparenia hrozia prísne sankcie. Otázny je aj vek detí, čo nariadenie nešpecifikuje.

„Hlavný hygienik na brífingu 21. 5. 2020 spomenul, že ľudia žijúci v spoločnej domácnosti môžu sedieť aj piati pri stole. Ako to má teda prevádzkovateľ gastro prevádzok riešiť, aby neriskoval pokutu za nedodržanie nariadenia,“ pýtajú sa podniky v otvorenom liste.

Neúnosné je, píšu ďalej reštaurácie, že podmienky fungovania sú zverejnené pár hodín pred ich účinnosťou – navyše nejasné, komplikované, sporné, napísané bez predchádzajúcej konzultácie priamo s prevádzkovateľmi reštaurácií.

Pomoc je pomalá. Inšpirujme sa u susedov

V liste žiadajú aj o pomoc. Tá doterajšia je podľa nich veľmi zdĺhavá, komplikovaná a pre mnohé prevádzky aj nedostupná.

„Netrpezlivo čakáme na pomoc týkajúcu sa nájmov, ktoré tvoria významnú časť prevádzkových nákladov. Pokladáme za diskriminačné, že reštaurácie a gastro prevádzky (mimo obchodných centier) môžu byť vynechané z možnosti preplatenia časti nájmov zo strany štátu a z možnosti nájom splácať,“ píšu v liste reštaurácie. Rovnako považujú za diskriminačnú nemožnosť čerpať úvery. A to či už avizované bezúročné pôžičky z financií z európskej únie alebo aj biznis úvery komerčných bánk. Tie totiž HORECA segmentu žiadosti odmietajú, tvrdia.

Riešenie vidia v podobnom prístupe ako v susednom Česku. To totiž znížilo DPH pre gastro segment na 10 %. „Zníženie DPH na služby verejného stravovania zo súčasných 20 % napríklad na 10 % by mohlo byť výrazným odľahčením finančnej záťaže pre gastro sektor,“ píšu reštaurácie v otvorenom liste.

Čo žiada v petícii Iniciatíva na pomoc gastro podnikateľom:

  1. Zrušenie limitácie počtu zákazníkov na 1 na 15 m2 vo vnútorných priestoroch zariadení verejného stravovania.
  2. Presné určenie povoleného počtu zákazníkov sediacich za jedným stolom a objasnenie súvisiacich oprávnení na kontrolu a súvisiacich sankcií.
  3. Zodpovedné, jasné a odôvodnené informovanie o všetkých aspektoch epidemiologických opatrení vzťahujúcich sa na prevádzkovú prax gastronomických zariadení v termíne zodpovedajúcom adekvátne potrebnému času prevádzok na uvedenie daných opatrení do prevádzkovej praxe.
  4. Zaradenie všetkých gastro prevádzok, ktorým výrazným obmedzením možnosti prevádzkovania ich podnikania klesli tržby za relevantné obdobie, medzi prevádzky, ktoré budú mať možnosť žiadať o preplatenie časti nájmu zo strany štátu a zvyšnú časť splácať dlhšie obdobie.
  5. Umožnenie gastro prevádzkam čerpať úvery v bankách – z fondov Európskej únie ako aj komerčné úvery s garanciou štátu.
  6. Otvorenie diskusie o ďalšej dlhodobej pomoci gastro segmentu – napríklad zníženie daňovo odvodového zaťaženia, zníženie DPH, atď.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #opatrenia #koronavírus #uvoľňovanie ekonomiky