U. S. Steelu pomáha v týchto časoch kurzarbeit, žiadne prevádzky nepredáva

Zastavenie alebo spomalenie výroby automobilov, ale aj niektorých iných priemyselných sektorov pocítila aj košická hutnícka fabrika. Kroky vlády na zmiernenie následkov prezident spoločnosti U. S. Steel James E. Bruno víta a teší ho aj to, že ani jeden zo zamestnancov nebol pozitívne testovaný na koronavírus.

21.05.2020 06:00
debata (1)

VIDEO: James E. Bruno o situácii v U.S. Steel.

Video

„Nemáme problém s dovozom materiálu do našej fabriky, lebo to, koľko vyrábame, je diktované našimi zákazníkmi. Je však nesporné, že dopyt po oceli nie je taký vysoký. Pred rokom bolo náročné obdobie pre oceliarov, začiatkom tohto kalendárneho roka sa to mierne začalo zlepšovať a nato prišiel COVID-19,“ konštatoval Bruno. Zatiaľ sa od prepuknutia pandémie nestretol s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, no mnohé veci, ktoré zavádza do praxe, sú podľa neho dobré a firme pomáhajú.

„Z kompenzačných opatrení vlády pre spoločnosť takej veľkosti, ako sme my, je najdôležitejším opatrením kurzarbeit. Momentálne totiž práce nie je toľko ako v minulosti, takže takýmto mechanizmom si vieme pomôcť,“ doplnil Bruno.

Pred rokom fabrika odpredala radiátorovňu, no aktuálne informácie o možnom zbavení sa ďalšej časti spoločnosti – rúrovne, nepotvrdil. „Momentálne taká záležitosť na stole nie je,“ uviedol Bruno.

Spoločnosť ešte stále nemá podpísanú s odborármi kolektívnu zmluvu, ktorej platnosť vypršala koncom marca. Postupne ju obnovujú vždy o ďalší mesiac. Či ju podpíšu do konca mája, Bruno neuviedol.

U. S. Steel vlani v júni pre zlú situáciu v oceliarskom priemysle odstavil jednu z troch vysokých pecí. Firma ohlásila aj prepúšťanie, do roku 2021 by z fabriky a jej dcérskych spoločnostiach malo odísť 2 500 zamestnancov, vlani tak urobilo 1 400 ľudí. Spoločnosť chce proces zrýchliť, a tak sa s odborármi dohodla, že ponúkne zamestnancom jednorazový benefit. Týka sa to pracujúcich dôchodcov a zamestnancov, ktorí majú menej ako tri roky do dôchodku alebo majú odpracovaných 35 a viac rokov v spoločnosti. Ak ukončia pracovný pomer dohodou, firma im ponúkne vyplatenie jednorazovej mzdy do výšky 18-násobku priemernej mesačnej mzdy. Vo fabrike, v ktorej pracuje približne 11-tisíc zamestnancov, je už niekoľko mesiacov skrátený pracovný týždeň.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #automobil #U.S. Steel #hutníctvo