Zamestnanci firmy z Humenného píšu Matovičovi. Žiadajú ho o pomoc

Nad ľuďmi zo spoločnosti Nexis Fibers z Humenného opäť visí hrozba hromadného prepúšťania. Zaslali preto premiérovi Igorovi Matovičovi otvorený list s prosbou o pomoc. Ohrozených je 400 pracovných miest.

18.05.2020 13:36
matovič Foto: ,
debata (10)

V otvorenom liste žiadajú ochranu pred „nezákonným postupom, porušovaním zákona a nerešpektovaním elementárnych obchodných pravidiel a zvyklostí zo stany spoločnosti Chemes, a. s. Humenné“. Pod listom je podpísaných 324 zamestnancov spoločnosti. Informoval manažér trhu Nexis Fibers Jozef Polačko. Ľudia v dvojstranovom liste vyjadrili znepokojenie a obavu nielen o ďalšiu budúcnosť spoločnosti, ale aj budúcnosť svojich rodín, ktoré sú závislé od jej fungovania. „My, zamestnanci, spolu s akcionárom a manažmentom bojujeme za zachovanie našej spoločnosti Nexis Fibers, a. s., pretože veríme, že pravda, spravodlivosť a právo sú najzákladnejšie hodnoty v právnom štáte, na ktorého čele stojíte Vy ako premiér Slovenskej republiky,“ píšu zamestnanci predsedovi vlády.

V liste mu pripomínajú sled udalostí sporu medzi oboma humenskými firmami a zároveň poukazujú aj na prijaté Programové vyhlásenie vlády. „Prosíme Vás o verejnú podporu a teraz už aj o otvorený apel na spoločnosť Chemes, a. s. Humenné, aby rešpektoval a okamžite vykonával všetky zákonné rozhodnutia a opatrenia vydané súdmi a Protimonopolným úradom SR na odvrátenie zániku zamestnávateľa so 60-ročnou tradíciou a stoviek pracovných miest na zamedzenie vzniku ďalších škôd (…) Prosíme Vás, príďte medzi nás, vypočujte si pravdu a zakročte,“ apelujú zamestnanci na premiéra.

Spoločnosť Nexis Fibers, zaoberajúca sa výrobou priemyselných vlákien, je od nedele 10. mája opätovne odpojená od dodávok energií, ktoré vo svojom priemyselnom parku zabezpečuje spoločnosť Chemes, a. s. Dôvodom sporu medzi spoločnosťami sú predovšetkým ceny dodávaných energií. Nexis Fibers má v dôsledku odpojenia energií nahlásené hromadné prepúšťanie všetkých takmer 400 zamestnancov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Chemes Humenné #hromadné prepúšťanie