Ryanair chce obnoviť lety z Bratislavy už od júla

Nízkonákladové aerolinky Ryanair plánujú prevádzkovať pravidelné lety na bratislavské Letisko M. R. Štefánika, a z neho, od júla 2020. Obnoviť sa majú dve pätiny letov.

18.05.2020 12:09 , aktualizované: 13:21
Ryanair
Ilustračné foto
debata (2)

Vyplýva to z oznámení dopravcu zverejneného na jeho webovej stránke a zo zmien v rezervačnom poriadku na Ryanair.com. Lety počas júna dopravca prevádzkovať neplánuje.

„Po štyroch mesiacoch je čas znovu prinútiť Európu, aby sme sa mohli znovu stretnúť s priateľmi a rodinami, umožniť ľuďom návrat do práce a znovu spustiť európske odvetvie cestovného ruchu, ktoré poskytuje toľko miliónov pracovných miest,“ vyjadril sa v oznámení riaditeľ Ryanair Eddie Wilson.

Letenky si možno už teraz rezervovať alebo kúpiť na júlové termíny. Írska nízkonákladovka plánuje lety z a do Bratislavy do Talianskej Sardínie, Španielskej Malagy či do Bulharska, na Cyprus, Korfu, Dublinu, Birminghamu, Malorky, Edinburgu, Londýna či Manchestru. Ceny začínajú podľa neho už od 19,99 eur za jednu cestu.

Až s povolením

„Realizácia letov však bude závisieť od povolenia civilných letov štátom, od otvorenia hraníc daných štátov aj od otvorenia slovenských hraníc,“ povedala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Ševčíková. Civilné lety musí u nás povoliť Ústredný krízový štáb. „Rezort dopravy a Dopravný úrad aktualizujú zákaz civilných letov každých 14 dní,“ dodala Ševčíková. Teraz stále platí zákaz civilných letov až do 28. mája.

Jednotné preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu na civilné lety by mala stanoviť Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA). „Hoci konkrétne opatrenia, ktoré budú musieť byť na slovenských letiskách dodržiavané po spustení civilných letov, ešte nie sú známe, Letisko M. R. Štefánika sa pripravuje na dodržiavanie všetkých bezpečnostných nariadení, keďže bezpečnosť cestujúcich aj zamestnancov letiska je našou prioritou,“ hovorí Ševčíková.

Úplne iné lietanie

Už teraz však vieme, že lety budú vyzerať inač ako sme zvyknutí. Ševčíkova je toho názoru, že vstup do budovy letiska bude pre cestujúcich naďalej za prísnych hygienických opatrení. Cestujúci budú musieť mať ochrannú masku, rúško, dodržiavať budú musieť odstupy, taktiež aj zamestnanci letiska budú chránení osobnými ochrannými prostriedkami.

„Letisková spoločnosť i naďalej dôkladne dezinfikuje priestory budovy letiska, dezinfikuje autobusy prepravujúce cestujúcich, kľučky, madlá a ostatné dotykové plochy, keďže bezpečnosť cestujúcich aj zamestnancov letiska je našou prioritou,“ dodala.

Prepad takmer o tri štvrtiny

Nie len Ryanair, ale aj Maďarský Wizz Air už teraz má naplánované lety z Bratislavy od 29. mája. Egyptský Air Cairo chce spustiť lety dva krát týždenne do Hurgady od 2. júna. Flydubai plánuje letieť z Bratislavy do Dubaja 5. júna.

V marci naše najväčšie letisko eviduje pokles cestujúcich až o 72 percent, evidujú o polovicu menej letov ako v marci 2019. V apríli je to až 99 percent poklesu cestujúcich. V minulom roku v apríly cestovalo viac ako 150-tisíc cestujúcich. Iba 549 letov bolo v apríli z Bratislavského letiska. Išlo o nákladné lety či technické lety.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryanair #letisko Bratislava #koronavírus