Akcie opäť nafukujú bublinu. Čaká trh ďalší pád?

Po prepade pre pandémiu sa akciové trhy vrátili k rastu. Index S&P 500 je tak zhruba na rovnakej úrovni ako v tomto období minulého roka. Rastú tak obavy z prehnanej ceny akcií.

17.05.2020 07:39
NYSE, burza, koronavírus Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (5)

Podľa analytika Saxo Nank Martina Sklenářa je ocenenie niektorých podkladových aktív neadekvátne. „Trh je v súčasnej dobe ťahaný predovšetkým pozitívnym sentimentom investorov, nie reálnymi ekonomickými fundamentami,“ hovorí. Akcie síce vysoko rastú, no nestoja za tým žiadne ekonomické fakty, ktoré by oprávňovali súčasné vysoké ohodnotenie.

„Najväčším rizikom pre investorov sú akcie z takzvaného Bubble Basket. Ako rýchlo a neadekvátne vyrástli ich ceny hore, tak rýchlo sa môžu dostať na úrovne, kam skutočne patria,“ hovorí Sklenář. Ceny akcií sú podľa neho v súčasnosti skutočne nafúknuté a investori by mali byť veľmi obozretní.

Video
Marián Búlik z OVB Allfinanz Slovensko hovorí v relácii Ide o peniaze o aktuálnej situácii na trhoch.

K rastu dochádza aj napriek tomu, že prognózy na ziskovosť a dividendy firiem sú veľmi negatívne, upozorňuje analytik. A to podľa neho dokonca aj akcie Tesly. O tých samotný šéf a spoluzakladateľ firmy Elon Musk povedal, že sú predražené. Ďalej však rastú aj napriek jeho vyhláseniam.

Doteraz sme mohli pozorovať len dve obdobia, kedy k niečomu takémuto došlo, upozorňuje Sklenář. „Bolo to od roku 1995 do roku 2000 a od novembra 2013 do súčasnosti. Prvé z týchto období sa skončilo smutne prasknutým dobre známej dot.com bubliny,“ hovorí. Výsledkom bolo zrútenie hodnoty desatiny najpredraženejších akcií až o 91 percent.

„Spúšťačom prepadu môže byť zmena rizikového sentimentu investorov,“ hovorí Sklenář. Rizikom je aj koncentrácia investícií hedgeových fondov do týchto akcií a veľký objem peňazí drobných investorov smerujúcich do segmentu, vysvetľuje.

Akcie tlačia nahor aj peniaze centrálnych bánk. „Aj to je ďalším dôkazom neoprávneného ocenenia akcií. Skutočná likvidita je totiž len tam, kde funguje reálna ekonomika,“ hovorí analytik. Práve to podľa neho naznačuje aj vývoj do budúcnosti. Dĺžku zotavenia bude priamo určovať dostatok likvidity a tým aj dopytu na finančných trhoch.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rast #koronavírus