Sulík: O preklenovacie úvery budú môcť žiadať aj podniky, ktoré boli v decembri v ťažkostiach

O preklenovacie úvery budú môcť po novom v rámci programu "Antikorona záruka" žiadať aj podniky, ktoré k 31. decembru 2019 spĺňali kritériá podniku v ťažkostiach. Zároveň by sa mala v najbližších týždňoch zjednodušiť aj samotná administratíva, ktorá žiadosti o úver sprevádza. Na tlačovom brífingu po rokovaní s predstaviteľmi bánk o poskytovanej pomoci podnikateľom to oznámil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

13.05.2020 12:52 , aktualizované: 16:44
debata (3)

Administratívne odľahčiť záručnú schému, do ktorej sa zapojilo sedem z deviatich avizovaných bánk, by mal tím expertov pod vedením Ivana Lesaya, generálneho riaditeľa Slovak Investment Holdingu (SIH), prostredníctvom ktorého ministerstvo hospodárstva vložilo do projektu 338 miliónov eur. „Tím následne nájde konkrétne riešenia, ktoré celý proces urýchlia,“ povedal minister.

O úver zároveň môžu požiadať aj podniky, ktoré ešte na konci minulého roka spĺňali podmienky podniku v ťažkostiach. „Množstvo z nich totiž reálne problémy nemalo a tento status získali len na základe výpočtu Európskej únie, ktorý nebol presný,“ dodal.

Najprv starí klienti

Banky prednostne vybavia svojich existujúcich klientov. Disponujú totiž informáciami o ich solventnosti, a tak im úver dokážu poskytnúť rýchlejšie. „Samozrejme, vždy je tu podmienka, že firma, ktorá úver dostane, musí udržať zamestnanosť na úrovni, ktorá je dnes daná,“ dodal Sulík.

O pôžičku už požiadalo iba v Slovenskej sporiteľni okolo tisíc podnikateľov a podobná je podľa Sulíka situácia aj v Československej obchodnej banke. Veľký záujem klientov o tento druh pomoci oznámila aj Všeobecná úverová banka.

Pribudnú ďalšie banky

Schéma pomoci by sa už v najbližších dňoch mala rozšíriť aj o zvyšné dve banky. „Predpokladáme, že s nimi podpíšeme dohody ešte v tomto alebo v nasledujúcich týždňoch,“ uviedol Peter Dittrich, podpredseda predstavenstva a investičný riaditeľ SIH.

Zvýhodnené úverové financovanie je určené pre podnikateľov, ktorí boli pandémiou alebo karanténnymi opatreniami zameranými na zamedzenie šíreniu vírusu priamo ovplyvnení. Preklenovacie úvery by im mali pomôcť prekonať finančné ťažkosti spôsobené núteným zatvorením alebo obmedzením prevádzky a zároveň udržať pracovné miesta.

So žiadosťami o úver sa podnikatelia musia obrátiť na jednu z bánk. Tá celý proces administruje, pričom aj kreditné rozhodnutie je v kompetencii ban­ky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #banky #Richard Sulík #koronavírus