Štát môže obsadiť posty v štátnych firmách aj bez výberového konania

Po novom bude môcť štát vybrať dočasne do spoločností s jeho majetkovou účasťou svojich zástupcov bez riadneho výberového konania. Ich funkčné obdobie však bude maximálne šesť mesiacov a budú nahradení víťazmi riadnych výberových konaní.

11.05.2020 18:38
spp, plyn Foto: , ,
SPP
debata (9)

„Voľné miesto člena predstavenstva môže minister vykonávajúci práva jediného akcionára dočasne obsadiť aj bez výberového konania, a to na dobu do rozhodnutia ministra o obsadení zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu po realizácií výberového konania, najdlhšie však na 6 kalendárnych mesiacov,“ uvádza sa v návrhu na doplnenie pravidiel výberu, riadenia a odmeňovania zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu, ktorý v pondelok schválila vláda. Na rokovanie ho predkladal rezort hospodárstva.

Kabinet uvedené pravidlá prijal ešte v roku 2011. Okrem iného stanovujú spôsob výberu zástupcov štátu do dozorných rád a do predstavenstiev spoločností s majetkovou účasťou štátu.

Pôvodné znenie materiálu však v súčasnosti podľa rezortu hospodárstva nereflektuje na mimoriadnu situáciu, ktorá môže dočasne nastať pri riadení spoločností s majetkovou účasťou štátu. „Z viacerých dôvodov môže vzniknúť vákuum pri obsadení v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu. Neobsadenie štatutárnych orgánov spoločností s majetkovou účasťou štátu môže tieto spoločnosti paralyzovať, čím by mohla vzniknúť škoda,“ vysvetlilo nutnosť zmeny pravidiel ministerstvo.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dozorná rada #koronavírus