Sulík: Chemes len naťahuje čas, podáme trestné oznámenie

Spoločnosť Chemes, ktorá vo svojom priemyselnom parku v Humennom prenajíma priestory a predáva energie firme Nexis Fibers, sa nikdy nechcela dohodnúť na urovnaní sporu, len naťahovala čas. Povedal vo svojom stanovisku k medializovanému sporu minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Spor o energie sa chystá urovnať právnou cestou.

11.05.2020 15:05 , aktualizované: 15:35
debata (18)

Ten totiž pokračoval aj po prvotnom zásahu ministra hospodárstva ešte minulý týždeň. „Na našom stretnutí v utorok sa postoje zbližovali a zdalo sa, že bude možné nájsť obojstranne výhodnú dohodu“ povedal Sulík. Humenská spoločnosť Nexis Fibers však nakoniec úplne odstavila stroje, jej ľudia sú od pondelka doma. Je za tým nedeľné zastavenie dodávok energií od spoločnosti Chemes.

Podľa šéfa rezortu hospodárstva je tak jasné, že spoločnosti Chemes nikdy nešlo o dohodu a predchádzajúce jednanie bolo len naoko. „Už deň po našom stretnutí napísala firma list, ktorý nás vrátil na začiatok,“ dodal. Takéto konanie podľa neho dokazuje, že by firme prípadné úplné zastavenie výroby v Nexis Fibers vyhovovalo. Rokovania pritom mali pokračovať aj v priebehu tohto týždňa.

"Pred pár minútami odstavili našu prevádzku od 6-barového vzduchu, čím sa naše technologické celky stali neovládateľnými a sme nútení ísť do úplnej odstávky strojov,“ , povedal v nedeľu pre agentúru Tasr výkonný riaditeľ vláknarskej spoločnosti Ján Kučeravý. Spoločnosť Chemes ich podľa neho najprv v noci zo soboty (9. 5.) na nedeľu odpojila od dodávky demineralizovanej vody. Keďže mali zásoby približne na štyri dni, výroba fungovala bez väčších problémov, dodal Kučeravý pre Tasr.

Sulík: Využijeme právne prostriedky

Minister chce situáciu riešiť cez trestné oznámenie. „Treba využiť prostriedky právneho štátu. Takto ho dokážeme nastoliť aj v priemyselnom parku v Humennom,“ dodal s tým, že chce riešenie prediskutovať aj s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou.

Odvolať sa chce aj na súdne rozhodnutie z minulosti. To hovorí, že spoločnosť Chemes nesmie dodávky energie odstaviť.

Chemes sa ohradzuje

Prenajímateľ Chemes má však na situáciu iný názor. "V snahe čo najviac pomôcť 400 zamestnancom Nexisu Fibers urobil Chemes voči svojmu dlhodobému neplatičovi ďalšie ústupky,“ tvrdí spoločnosť. Do návrhu zahrnula firma aj riešenia z dielne ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Spoločnosť Chemes tiež tvrdí, že akceptovala ceny, ktoré navrhoval Nexis Fibers. A ponúkla aj generálne vysporiadanie – teda ďalšiu spoluprácu bez nárokov z minulosti. No Nexis Fibers túto ponuku odmietol.

„Potvrdzuje sa to, čo sme niekoľkokrát spomenuli v médiách a na súdoch. Nexis sa nikdy nechcel a ani nechce dohodnúť. Skutočne mu ide o jeho zamestnancov? Alebo sleduje iné ciele,“ pýta sa spoločnosť Chemes. Dodáva, že tiež musí myslieť na 1 400 ľudí, čo pracujú u nej a tiež v ďalších firmách v areály, čo riadne platia za dodávky energií.

Spoločnosť Chemes Humenné dodávky energií pre výrobcu priemyselných vláken po prvý raz prerušila uprostred apríla. Dôvodom odstavenia výroby spoločnosti Nexis boli aj aktuálne sú údajné dlhy, ktoré vláknárska firma voči výrobcovi energií má. Chemes tvrdí, že jej za energie riadne neplatí, Nexis má za to, že ceny, ktoré jej výrobca energií účtuje, niekoľkonásobne prevyšujú trhové ceny.

Problémom sú i veriteľské splátky, o ktorých odloženie Nexis Fibers v dôsledku krízy spôsobenej novým koronavírusom svojich veriteľov požiadal. Povinnosť zdržať sa akýchkoľvek úkonov smerujúcich k prerušeniu, obmedzeniu alebo zastaveniu dodávok energií a médií pre Chemes vyplýva i z uznesenia Okresného súdu Humenné zo 14. apríla 2020 o neodkladnom opatrení.

Predchádzajúca odstávka energií viedla k ohláseniu hromadného prepúšťania takmer 400 zamestnancov zo strany výrobcu priemyselných vláken. Do sporu medzi spoločnosťami sa zapojil i minister hospodárstva. „Budem sa snažiť byť akýmsi mediátorom. Verím, že sa podarí dohodnúť, bol by to dobrý signál,“ uviedol Richard Sulík (SaS) 30. apríla.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Chemes Humenné #Nexis Fibers