Pomoc od vlády je najpomalšia, najzložitejšia a najslabšia, povedal Pellegrini

Pomoc, ktorú vláda pripravila pre podnikateľov a firmy, je tá najpomalšia, najslabšia a najkomplikovanejšia spomedzi ostatných štátov. Na druhej strane vláda míňa veľa času na konzíliá a krízové štáby. Vyjadril sa na tlačovej konferencii podpredseda NR SR Peter Pellegrini (Smer).

11.05.2020 10:32 , aktualizované: 11:32
debata (639)

VIDEO: Pomoc vlády je nedostatčoná uviedli Peter Pellegrini a Peter Žiga.

Video

„Neopomínajme fakt, že koronakrízou úspešne prejdu krajiny, ktoré budú stáť na dvoch pilieroch, a to ochrana zdravia ľudí a stabilná ekonomika,“ povedal ďalej Pellegrini. Pomoc mala byť podľa neho rozdelená plošne, menej komplikovane a vo väčšom objeme. Aj preto vyzval vládu, aby sa vzchopila, inak bude na jeseň bojovať s ekonomikou, ktorá nebude schopná opätovne sa rozbehnúť.

Pellegrini tým poukazoval na fakt, že väčšina podnikateľov ešte stále nedostala prvú pomoc od štátu. „Trvá tak dlho, že by sme ju mohli nazvať poslednou pomocou,“ dodal. Nazval ju preto najpomalšou, najkomplikovanejšou a najslabšou.

Zatiaľ, čo vyplatených bolo stále len minimum peňazí, množstvo formulárov odrádza aj tých, ktorí na pomoc nárok majú. „Ak sa v krátkej dobe niečo neudeje, budú mať pán premiér, minister financií a hospodárstva ťažké časy,“ dodal.

Žiga: Hovorili sme to

Poslanec Smeru Peter Žiga zase upozornil, že strana už dávnejšie avizovala, že vláda nebude zvládať po administratívnej stránke poskytovanie pomoci firmám. „Nemáme vyriešené školy, rodičov nevieme dostať do práce, bude nám chýbať pracovná sila. Podniky, aj keď čakali na lepšiu situáciu, sa nebudú vedieť pripraviť. Máme obrovské množstvo rodičov, ktorí čerpajú ošetrovné, sú práceneschopní,“ podotkol Žiga. Tiež je presvedčený, že vláda sa veľmi málo venuje malým a stredným podnikateľom. „V týchto časoch sa pomoc pre podnikateľov vybavuje v Európe cez formu výnimiek zo štátnej pomoci. Európska komisia už udelila členských štátom 106 výnimiek, Slovensku udelila jednu, Česi majú tri,“ uviedol príklad pomoci Žiga s tým, že vláda by mala začať konať pre podporu hospodárstva a ekonomiky, aby ľudia mali prácu.

To, že situáciu nezvládajú úradníci a súvisieť to môže aj so systémom, ktorý nastavila ešte bývalá vláda, Pelelgrini nesúhlasí. Práve naopak, súčasnú vládu vyzval k tomu, aby nezvaľovala vinu na tých, ktorí za nič nemôžu. „Vymysleli si komplikovaný systém pomoci a my máme byť na vine,“ dodal. Na záver upozornil aj na zhoršenie ratingu Slovenska agentúrou Fitch.


Potrebujeme Vašu podporu

Číslo účtu pre finančné dary:

Slovenská sporiteľňa IBAN: SK90 0900 0000 0051 4353 2023 variabilný symbol: 701 konštantný symbol: 0558

Alebo použite formulár

Vždy stojíme na Vašej strane

Pre nás ste hrdinovia Vy

Vždy stojíme na Vašej strane. Iba vďaka Vám Pravda aj teraz prináša aktuálne a dôveryhodné správy, užitočné a praktické témy, jedinečný obsah. Ak máte Pravdu radi a je pre Vás dôležitá, budeme vďační za Vašu pomoc. Podporiť nás môžete kúpou novín v stánku, objednávkou predplatného alebo finančným darom v ľubovolnej výške. Spoločne sme silnejší. Ďakujeme!

© Autorské práva vyhradené

639 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Peter Pellegrini