USA: Bez práce je najviac ľudí od krízy z 30. rokov minulého storočia

Nezamestnanosť v Spojených štátoch vyskočila minulý mesiac na takmer 15 %, keď v americkej ekonomike zaniklo viac než 20 miliónov pracovných miest. V obidvoch prípadoch ide o najhoršie výsledky z amerického trhu práce od svetovej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia.

09.05.2020 12:30
USA / vlajka / Biely dom / Foto: ,
Ľudia pracujúci v amerických firmách nemajú nárok na výpovednú lehotu ani odstupné. Výsledkom je najrýchlejší rast nezamestnanosti v USA.
debata (13)

"Súčasná situácia je horšia ako útok na Pearl Harbor,“ napísal na Twitteri americký prezident Donald Trump. Práve japonský úrok na americkú vojenskú základňu odštartoval vstup USA do druhej svetovej vojny. Podľa amerického prezidenta v súčasnosti najväčšia ekonomika sveta čelí ešte horšiemu nepriateľovi.

"V snahe vyliečiť sa z pandémie sme hospodárstvo poslali do umelej kómy. Lenže to viedlo k najrýchlejšej strate pracovných miest v našej histórií,“ povedala pre televíziu BBC ekonómka Erica Groshenová. Tá bola v minulosti vedúcou vládneho úradu štatistík práce a v súčasnosti vyučuje na Cornell University.

Americké ministerstvo práce zverejnilo, že v ekonomike zaniklo v apríli mimo sektora poľnohospodárstva celkovo 20,5 milióna pracovných miest. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali so stratou až 22 miliónov pracovných miest.

Zároveň ministerstvo revidovalo aj údaje za marec. Zatiaľ čo pôvodne informovalo o strate 701 tisíc pracovných pozícií, nové údaje poukazujú na stratu 870 tisíc pracovných miest za mesiac marec.

Miera nezamestnanosti vyskočila v apríli na 14,7 %. Vysoko tak prekonala aj doterajší rekord zaznamenaný od skončenia druhej svetovej vojny. Ten predstavovala nezamestnanosť v novembri 1982, keď dosiahla 10,8 %. Analytici očakávali rast nezamestnanosti na 14 %.

Koronavírus vymazal 11 rokov rastu

Údaje v plnej miere ukázali rozsah škôd, ktoré spôsobila pandémia nového koronavírusu. Ako uviedla agentúra AP, rast počtu pracovných miest, ktorý sa podarilo dosiahnuť za 11 rokov od finančnej krízy, sa takmer úplne vymazal v priebehu jedného mesiaca.

Rýchlosť kolapsu pracovného trhu v USA bola ohromujúca. Ešte vo februári dosahovala miera nezamestnanosti 50-ročné minimum 3,5 %. V marci vzrástla, stále však iba na 4,4 %.

Situácia na pracovnom trhu je pritom ešte horšia, než ukazujú oficiálne údaje. Ako totiž informovalo ministerstvo práce, mnohí Američania, ktorí v apríli prišli o prácu, ďalšiu si však nezačali hľadať, nie sú v údajoch o nezamestnanosti zahrnutí.

Straty na trhu práce sa odrazili aj na údajoch o zamestnanosti. Podľa ministerstva podiel Američanov v produktívnom veku, ktorí prácu majú, dosiahol v apríli 51,3 %. To predstavuje historické minimum.

Krach Wall Street

V novodobých dejinách je symbolom najväčšej krízy krach newyorské burzy z októbra 1929. Pred takmer sto rokmi sa problémy amerických investorov rýchlo rozšírili do celého sveta a veľká časť ľudstva čelila nedostatku potravín. Podľa niektorých ekonómov práve obrovské hospodárske problémy sveta vyústil v druhú svetovú voju.

Práve začiatkom minulého storočia začali Spojené štáty americké oficiálne sledovať štatistiky nezamestnanosti. Na začiatku sa vykazovala len ročná nezamestnanosť, ktorá ešte v roku 1929 dosahovala hodnotu 3,2 percenta a do roku 1933 stúpla na 24,9 percenta. Druhý vrchol vtedajšej krízy prišiel v rokoch 1937 až 1938 a na predkrízovú úroveň sa hospodárstvo USA dostalo až v roku 1940. Vtedajšia kríza tak mala tvar W.

V súčasnosti sa analytici nevedia zhodnúť v tom, ako rýchlo sa naštartuje hospodársky rast po skončení pandémie. Ešte pred mesiacom väčšina počítala s tým, že po strmom páde príde rýchly rast a kríza na grafoch ukáže tvar písmena V.

Najnovšie údaje posilnili obavy z dlhodobej recesie. Obrovská nezamestnanosť pravdepodobne okreše nákupy mnohých amerických rodín. Nižšie výdavky znamenajú aj nižšiu výrobu v najväčšej ekonomike sveta a prinesú pomalý hospodársky rast. Správa je nepriaznivá pre prezidenta Donalda Trumpa, ktorý dúfa v opätovné zvolenie do úradu v novembrových voľbách. Ekonomiku chce preto otvoriť čo najskôr, napriek tomu, že počet infikovaných novým koronavírusom stále rastie a experti varujú pred výrazným zvýšením počtu úmrtí.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #USA #recesia #veľká hospodárska kríza #koronavírus