Spoločnost Deloitte je čiernou ovcou medzi audítormi, povedal Sulík

Podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) chce zasiahnuť proti známej audítorskej firme Deloitte, ktorá sa naďalej snaží tunelovať štátny rozpočet. Na tlačovej konferencii bola prítomná aj starostka Starého Mesta v Bratislave Zuzana Aufrichtová.

07.05.2020 10:09 , aktualizované: 11:40
debata (53)

Audítorská spoločnosť mala na starosti kontrolu účtovania Bratislavy v rokoch 2016 – 2018 a tvrdila, že je všetko v poriadku. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) však v roku 2019 vykonal kontrolu výkonu auditu a zistil pochybenia.

„Dospelo to až na takú úroveň, že predseda NKÚ vyzýva na zváženie legislatívnej úpravy zákona o obecnom zriadení tak, aby v ňom bola uzákonená povinnosť, aby účtovná závierka bola predkladaná na hlasovanie zastupiteľstvu,“ uviedla Aufrichtová.

Sulík tvrdí, že na nekalé praktiky audítorskej spoločnosti upozorňuje už roky. „Spoločnosť Deloitte je známa firma, na ktorú už roky upozorňujeme. Táto renomovaná spoločnosť "Veľkej šestky“ totiž robí nepredstaviteľné nekalé praktiky," vyjadril sa minister hospodárstva.

Minister sa preto rozhodol podať voči firme podnet na Úrad pre dohľad nad výkonom auditu, ktorého právomocou je odňať subjektu audítorskú licenciu. „Vyzývam tento úrad, aby sa mojím podnetom zaoberal a rozhodol spravodlivo a objektívne,“ dodal minister.

„Zároveň chcem povedať, že budeme skúmať aj trestnoprávnu rovinu a ak budeme mať podozrenie zo spáchania trestného činu, tak podáme trestné oznámenie,“ dodal minister. Dodal tiež, že podľa Centrálneho registra zmlúv má audítorská spoločnosť aj naďalej uzatvorenú miliónovú zmluvu s agrorezortom. „Na toto upozorním pána ministra Jána Mičovského (OĽaNO) a priblížim mu myšlienku, aby takúto zmluvu rozviazal,“ doplnil Sulík.

Rovnakého názoru je aj starostka Zuzana Aufrichtová. „Som presvedčená o tom, že zákony sa nemenia kvôli jednej spoločnosti,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #tunelovanie #Richard Sulík #Staré mesto #minister hospodárstva #Zuzana Aufrichtová