SWEP Slovakia rozšíri závod v Kechneci a príjme 40 zamestnancov

Spoločnosť SWEP Slovakia by mohla od štátu získať investičnú pomoc 1,5 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov na rozšírenie závodu na výrobu spájkovaných výmenníkov tepla v Kechneci.

06.05.2020 12:51
Kechnec Foto: ,
Priemyselný park Kechnec zlákal už mnohých investorov. Na fotke zábery z výstavby závodu na výrobu plechoviek do spoločnosti Crown.
debata

Ako ďalej vyplýva z návrhu predloženého do medzirezortného pripomienkového konania, firma plánuje rozšíriť výrobné kapacity na vlastnom pozemku v existujúcom areáli, technológie budú umiestnené v novovybudovanej prístavbe k existujúcej hale. Investičný zámer bude realizovaný v okres Košice-okolie, ktorý je zaradený do zoznamu najmenej rozvinutých okresov.

Vďaka investícii by podľa zverejnených informácií malo do roku 2024 priamo vzniknúť 40 nových pracovných miest. Celkovo plánuje spoločnosť do roku 2022 na uvedený projekt vynaložiť minimálne 7,46 miliónov eur. Práce na ňom začali už v septembri roku 2019. Ukončenie je naplánované na marec roku 2022 a dosiahnutie plnej plánovanej kapacity výroby predpokladá firma v roku 2025. Ministerstvo hospodárstva SR s poskytnutím pomoci súhlasí, definitívne ju musí schváliť vláda.

SWEP Slovakia je dcérskou spoločnosťou skupiny kapitálovo a personálne prepojených subjektov – Dover Luxembourg Finance Sarl. Tá celosvetovo zamestnáva 26 000 ľudí a zastrešuje okolo 70 nezávislých spoločností, ktoré sú rozdelené do štyroch segmentov. SWEP patrí do chladiarenského a potravinárskeho segmentu. SWEP Slovakia vznikla v roku 2005, jej aktivity začali o rok neskôr v priemyselnom parku Kechnec.

Doterajší vývoj závodu možno rozdeliť do dvoch fáz. Prvá predstavovala výrobu tzv. malých výmenníkov typu E, ktoré sú veľmi často používané pre rôzne typy bojlerov, ako aj v zariadeniach na ohrev pitnej vody. V tejto fáze zamestnávala firma 120 zamestnancov. V roku 2009 odštartovala výstavba novej haly a o rok neskôr prišlo k zásadnému rozšíreniu výrobného portfólia o rozmerovo väčšie typy výmenníkov. Tie majú využitie v chladiarenstve, v centrálnom vykurovaní, či klimatizáciách. V druhej fáze spoločnosť vytvorila ďalších približne 200 pracovných mi­est.

debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #pracovné miesta #daňové úľavy #koronavírus