Reštaurácie už chystajú terasy. Obávajú sa rastu nákladov

Mnohé podniky sa chystajú vyskúšať si prevádzku za prísnej hygieny. Otvoriť však môžu len tie s vonkajšou terasou. Niektoré reštaurácie sa obávajú nárastu nákladov. Okrem zvýšenej hygieny im z tržieb ukrojí aj menšie množstvo zákazníkov.

05.05.2020 19:20
Taliansko, Benátky Foto: ,
Čašníci čakajú na zákazníkov v reštaurácii na námestí sv. Marka v Benátkach. Pre koronavírus ubudlo zákazníkov, Taliansku hrozí že ekonomika skĺzne do recesie.
debata (16)

"Tržby gastro prevádzok klesli na zlomok percent, mnohé z nich sú stále zatvorené a čakajú až na úplné otvorenie ekonomiky,“ hovorí zakladateľka portálu Menucka.sk Kamila Slašťanová. Zaostáva podľa nej aj štátna pomoc, ktorá sa zdá komplikovaná a pomalá. "Mnohé reštaurácie museli prepustiť zamestnancov, museli si vybojovať akceptovateľné podmienky nájmu s prenajímateľom a robia rôzne opatrenia ako sa na trhu udržať,“ hovorí Slašťanová.

Od piatka chce otvoriť Trojka Pub & Restaurant v bratislavskej mestskej časti Lamač. Čakajú ešte na spresnenie podmienok z hygieny. "Sme radi, že môžeme otvoriť aspoň terasu, ale je to veľmi nevyspytateľné, ak bude pršať, celá terasa je nám zbytočná,“ hovorí majiteľka reštaurácie Mária Ranincová. Terasa reštaurácie má 270 štvorcových metrov. Pri normálnom rozložení stolov sa tam zmestí okolo 80 zákazníkov.

Prvý týždeň bola reštaurácia úplne zatvorená. "Mali sme strach o zdravie svojich blízkych. Potom sme začali aspoň predaj cez okienko a rozvoz po okolí,“ hovorí Ranincová. Objednávky síce postupne narástli, no ani zďaleka nepokryjú všetky náklady na prevádzku.

Pre zníženie nákladov museli podľa Ranincovej pristúpiť aj k prepúšťaniu. A to aj napriek tomu, že si odložili časť odvodov. "S niektorými zamestnancami sme sa dohodli na nižšej mzde, ale s dvomi sme sa museli rozlúčiť,“ hovorí.

Reštaurácia platí teraz len znížený nájom, no nejde o veľkú úľavu. Podali si aj žiadosť o štátnu pomoc. Zatiaľ však podľa Ranincovej len čakajú na podpísanie dohody a jej schválenie. "Ak nám bude vyplatená, pokryje nám to aspoň časť výplat pre zamestnancov,“ hovorí.

Len osem stolov

Privysokých nákladov pre prísne hygienického požiadavky sa obáva konateľ siete reštaurácií Alaturka Patrik Kratochvíl. Aj tak sa rozhodol od stredy otvoriť. "Pri nutnosti dodržania hygienických nariadení sa dá na našu terasu umiestniť asi šesť stolov,“ hovorí. Do reštaurácie tak môže prísť 10 až 12 hostí. Nateraz fungujú podľa Kratochvíla len cez okienko či donáškovú službu.

Aj tu sa muselo prepúšťať. "Bol som nútený s niektorými ukončiť pracovný pomer a niektorým znížiť plat na 30 až 40 percent,“ hovorí Kratochvíl. Od štátu mu chýba výraznejšia pomoc s nájomným. S prenajímateľom sa totiž na znížení dohodnúť nevedel, dohodnúť sa reštaurácii podarila len možnosť odkladu časti splátky na september.

Otvoriť sa chystá aj košický Pizza club u Šeba. "Po prepočítaní plochy môžeme mať vonku maximálne osem stolov, teda 16 zákazníkov. Je to lepšie, ako mať zatvorené,“ hovorí majiteľ pizzerie Juraj. Nateraz funguje reštaurácia len cez okienko.

Úľavu z nájomného pizzeria nedostala. "Počet zamestnancov ostal, platy tiež. Odvody jednoducho platíme, keďže tak či tak by sme ich museli zaplatiť,“ hovorí Juraj.

Aj dovoz jedál

Pandémia sa dotkla aj cateringu. "Všetky oslavy, svadby a iné akcie boli zrušené alebo presunuté, tak sme začali robiť výdaj obedov,“ hovorí Alexandra Milec Peštová zo spoločnosti Milec catering – Crazy Culinary. Tá funguje takto už druhý týždeň v Žiline v mestskej časti Brodno. Odbyt je zatiaľ podľa Milec Peštovej slabší. Terasu žiaľ spoločnosť nemá, takže aj po uvoľní opatrení sa jej zmeny veľmi nedotknú.

Pri nájomnom sa im však podarila dohoda o odklade v prípade, že to bude neúnosné. Zatiaľ ju ešte nevyužili. "Hádam sa nám toto obdobie podarí prekonať z vlastných zdrojov. Už pomaličky dochádzajú,“ hovorí Milec Peštová.

Za akých podmienok môže reštaurácia otvoriť?

Okraje stolov musia byť od seba vzdialené minimálne dva metre, pričom pri jednom stole majú sedieť maximálne dve osoby alebo rodičia s deťmi.

Dotykové plochy na terase a na toaletách budú musieť prevádzkovatelia dezinfikovať každú hodinu.

ZDROJ: ÚVZ

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #koronavírus #otváranie obchodov