Rakúska ekonomika sa prepadne pre koronavírus aj o 8 percent

Rakúska ekonomika môže klesnúť v dôsledku pandémie tento rok o 8 %. Uviedla to rakúska centrálna banka. Najnovší odhad predstavuje viac než dvojnásobne horšie údaje, než naznačovala prognóza spred mesiaca.

04.05.2020 09:03
Rakúsko koronavírus nakazení počet nárast Foto: ,
Žena s ochranným rúškom kráča ulicami Viedne 19. marca 2020.
debata

Pred mesiacom banka odhadovala pokles ekonomiky na úrovni 3,2 %. Ako však uviedol guvernér rakúskej centrálnej banky Robert Holzmann, situácia sa postupne zhoršovala.

„Pôvodný odhad vychádzal z vtedajšieho scenára mierneho vývoja pandémie, v rámci ktorého bude ekonomika uzatvorená päť týždňov a ďalších päť týždňov sa bude postupne otvárať. Situácia sa však medzičasom vyvinula inak,“ povedal Holzmann pre denník Salzburger Nachrichten. Centrálna banka preto prognózu zhoršila a najnovšie počíta až s 8-percentným poklesom ekonomiky. Podľa Holzmanna je však možné, že situácia sa v nasledujúcom období bude zlepšovať rýchlejšie, než predpokladá najnovší scenár banky.

Na neistotu v prognózach, čo sa týka vývoja ekonomiky, poukazuje aj odhad ekonomického inštitútu Wifo. Ten pred zhruba dvomi týždňami uviedol, že tohtoročný pokles ekonomiky odhaduje na úrovni 5,2 %. Zároveň však dodal, že v prípade najhoršieho možného vývoja by mohla ekonomika klesnúť o 7,5 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rakúsko #prepad #koronavírus