Otvorí sa ekonomika skôr? Matovič to pripustil

Čísla nových prípadov koronavírusu sa držia nízko. A to aj napriek otvoreniu obchodov pred necelými dvoma týždňami. Už v stredu by sa tak mohli podľa premiéra Igora Matoviča otvoriť všetky obchody. Platiť by malo pravidlo 25 metrov na jedného zákazníka. Nákupné centrá by však podľa premiéra zostali zatvorené. Minister hospodárstva Richard Sulík by otváral aj tie. Ako to bude, sa ukáže možno už dnes.

04.05.2020 06:00 , aktualizované: 09:41
debata (92)

VIDEO: Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) opätovne vyzýva k rýchlejšiemu otváraniu ekonomiky. Pozrite si jeho vyjadrenie vo videu.

Video

Slovenská ekonomika pre pandémiu kolabuje. Posledné upravené odhady rastu pre tento rok hovoria už o deväťpercentnom prepade. Otváranie obchodov však ekonomiku nespasí. "Nie je to tak, že keď otvoríme obchody, kaviarne či reštaurácie, tak sa ekonomika u nás rozbehne,“ hovorí ekonóm Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž. To isté platí aj pre otvorenie reštaurácií, dodáva. Rozbehnutie slovenskej ekonomiky stojí a padá podľa Baláža na oživení zahraničného dopytu. "Keď začnú Taliani, Francúzi, Nemci, Číňania kupovať naše autá či televízie, bude u nás situácia dobrá, pokiaľ nezačnú, bude to menej dobré,“ hovorí.

Situácia však teraz nahráva skôr veľkým obchodníkom či firmám. Tí malí tratia. Práve malé špecializované predajne totiž vytláčajú z trhu veľké reťazce či on-line predajcovia. Mnohé malé papiernictvá, predajne hračiek, domácich potrieb či kníhkupectvá tak už nemusia po pandémii otvoriť. Čím dlhšie sú totiž zatvorené, tým ťažší bude ich návrat na trh. To isté platí pre reštaurácie, kaviarne, ale aj malé pivovary.

Väčšina z nich je zatvorená. Podľa plánu otvárania ekonomiky by mali prísť na rad až vo štvrtej fáze – aj to len terasy. Nateraz môžu síce predávať len cez okienko, no o nejakých tržbách sa hovoriť nedá. Bez tržieb je takmer nemožné udržať podnik nad vodou. Platiť treba nájmy aj ľudí. "Každý týždeň bez tržieb je ďalším klincom do našej rakvy. Predaj cez okienka vie uspokojiť minimálne množstvá zákazníkov a prináša prácu zlomkom pôvodných zamestnancov,“ hovorí Miroslav Masiarčin z Bistra St. Germain. Pre obrovskú časť slovenských gastropodnikov ani nie je možný, dodáva.

Miliónové straty

Asociácia hotelov a reštaurácií očakáva až 50-percentný medziročný prepad tržieb. Celkovo tak podniky stratia 560 miliónov eur. Ohrozených je tak viac ako 68-tisíc ľudí pracujúcich v odvetví. Predaj cez okienko využíva podľa generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Marka Harbuľáka len zhruba štvrtina podnikov. "To im ani zďaleka nenahradí tržby potrebné na prežitie.

Pre podnik nemá zmysel otvárať, kým nebudú otvorené aspoň letné terasy. Sociálny kontakt a komunikácia sú totiž hlavným dôvodom, prečo ľudia navštevujú reštaurácie, kaviarne či pivárne,“ povedal.

Reštaurácie preto navrhujú, aby sa verejné stravovanie posunulo o jednu fázu – teda bližšie k strede budúceho týždňa. Odvtedy by tak mohli byť otvorené terasy a od 20. mája aj vnútorné priestory reštaurácií.

Koľko prevádzok pandémiu prežije?

Otázne tak zostáva, koľko reštaurácií pandémiu prežije. Dlhodobejší výpadok príjmov totiž nemusia podniky zvládnuť, upozorňuje analytička spoločnosti Bisnode Petra Štepánová. „S najvyššou pravdepodobnosťou v tomto roku zaznamenáme rekordné čísla pri rušení prevádzok,“ hovorí. Za prvé tri mesiace tohto roka skončilo už 45 reštauračných prevádzok. Za celý minulý rok ich bolo 119. Išlo tak o najmenší počet od roku 2011. Ukázala to analýza spoločnosti Bisnode.

Podniky môžu nateraz získať peniaze na mzdy pre svojich ľudí. To však prevádzky nezachráni, upozorňuje Asociácia hotelov a reštaurácií. Prijať treba podľa nej ďalšie opatrenia ako zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na stravovacie služby, úprava rekreačných poukazov a príspevok pri poklese tržieb na ďalšie mesiace. Problémom je aj platenie nájmu.

Nedávno schválený odklad nájomného však pre reštaurácie ani pre prenajímateľov nič nerieši. Len presúva problém. Reštaurácie preto žiadajú zrýchlenie uvoľňovania ekonomiky. Inak hrozí masové prepúšťanie aj definitívne zatváranie prevádzok. Premiér sa ešte vo štvrtok vyjadril, že zatvorené prevádzky by nájom platiť nemuseli. Pričom prenajímatelia by si mohli odložiť splátky úverov. „Nevidím dôvod, aby nájomcovia platili nájom, keď si ich prenajímateľ môže odložiť splátky úverov až do deväť mesiacov,“ povedal premiér.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení by uvítala skôr štátnu dotáciu pre nájomcov vo výške 40 percent nájomného.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #obchody #otvorenie #prevádzky