Reštaurácie spisujú petíciu. Žiadajú otvoriť terasy a záhrady

O zváženie možnosti okamžitého spustenia letných terás a záhrad žiadajú reštaurácie premiéra Igora Matoviča. Petíciu už podpísalo takmer sedemsto ľudí.

02.05.2020 10:40
Igor matovič, opatrenia, koronavírus Foto: ,
Premiér Igor Matovič.
debata (63)

Reštaurácie nahnevala aj výnimka pre parlamentný bufet, ktorý je aj teraz otvorený. Hoci za prísnych hygienických opatrení, no jedlo je možné zjesť priamo v jeho priestoroch. Iné reštaurácie však môžu fungovať len cez okienko.

"Príklad predajní potravín jasne naznačuje, že pomocou premyslených hygienických opatrení sa dá veľmi účinne brániť prenosu vírusovej infekcie,“ píše sa v petícii. Otvorenie letných terás a záhrad by podľa petície nemalo ohroziť šírenie pandémie, no môže zachrániť mnohé prevádzky.

Petícia argumentuje príkladmi zo zahraničia. Napríklad vo Vilniuse otvorili 27. apríla letné terasy. Samozrejme za prísnych podmienok.

Pomoc mešká

Reštaurácie a kaviarne znova žiadajú aj pomoc s nájmami. Pomoc od štátu totiž mešká. „Sme relatívne veľká slovenská firma, žiadosti o pomoc s výplatami sme si podali kvalifikovane a včas. Sedem týždňov od zatvorenia našich podnikov nemáme na účte ani euro a blíži sa už tretí výplatný termín po zavretí prevádzok,“ hovorí Peter Štecko zo skupiny Medusa. Od začiatku krízy poslali podľa neho štátu na odvodoch viac ako by mali dostať cez schválenú pomoc. Tá im však na účet doteraz nedorazila.

Nedávno schválený odklad nájomného pre reštaurácie, ani pre prenajímateľov, nič nerieši. Len presúva problém. Reštaurácie preto žiadajú zrýchlenie uvoľňovania ekonomiky. Inak hrozí masové prepúšťanie aj definitívne zatváranie prevádzok.

O týždeň skôr

„Každý týždeň bez tržieb je ďalším klincom do našej rakvy. Predaj cez okienka vie uspokojiť minimálne množstvá zákazníkov a prináša prácu zlomkom pôvodných zamestnancov,“ hovorí Miroslav Masiarčin z Bistra St. Germain. Pre obrovskú časť slovenských gastropodnikov ani nie je možný, dodáva.

Gastronómovia preto navrhujú, aby sa verejné stravovanie posunulo o jednu fázu smerom strede budúceho týždňa. Odvtedy by tak mohli byť otvorené terasy, a 20. mája aj vnútorné priestory reštaurácií.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #reštaurácie #petícia #koronavírus