Brusel chce rozbehnúť európsky cestovný ruch. Chystá ďalšie opatrenia

Európska komisia navrhne ešte pred začiatkom letnej sezóny ďalšie opatrenia na postupnú obnovu cestovného ruchu značne postihnutého dopadmi pandémie koronavírusu. Tie by mali umožniť bezpečnú prevádzku turistických zariadení v celej únii.

01.05.2020 14:41
cestovanie, dovolenka, kufre, batožina, balenie, Foto:
Za porušenie zmluvy o zájazde nesie zodpovednosť cestovná kancelária.
debata

Prioritou je podľa komisie spoločný prístup a zachovanie spravodlivej rovnováhy medzi záujmami cestovných kancelárií a spotrebiteľmi.

„V záujme Európskej komisie je postupovať tak rýchlo, ako to zdravotná, epidemiologická situácia umožní, a to aj vzhľadom na plánovanie letných prázdnin," povedala vedúca tlačového tímu Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludviková. Európska komisia podľa nej úzko spolupracuje so zainteresovanými stranami a členskými štátmi s cieľom posúdiť potreby týkajúce sa nadchádzajúcej letnej sezóny.

Ministri členských štátov pre cestovný ruch v rámci predsedníctva Chorvátska v Rade EÚ diskutovali začiatkom tohto týždňa na neformálnej videokonferencii o riešení vplyvov krízy, o zmierňujúcich opatreniach a stratégii na pomoc vážne poškodenému odvetviu. Podporili spoločné opatrenia a lepšiu koordináciu na úrovni EÚ, ale potrebné sú podrobnejšie usmernenia o postupnom obnovovaní dopravy, prepojení štátov a voľnom pohybe.

Prioritou EK a členských štátov je zachovať férovú rovnováhu medzi cestovnými kanceláriami a spotrebiteľmi. Komisia preto 18. marca vydala usmernenia na uplatňovanie práv cestujúcich v EÚ. Na základe pravidiel EÚ pri zrušení dovolenky majú cestujúci právo na náhradu nákladov za služby. „Spotrebitelia by však podľa možností mali zvážiť poukážku, ktorá im umožní odložiť dovolenku a podporí cestovnú kanceláriu alebo leteckú spoločnosť," povedala Ludviková. Komisia sa preto usiluje o spoločný európsky prístup, ktorý uľahčí likviditu, a konzultuje so zúčastnenými stranami a vnútroštátnymi orgánmi vhodné riešenia na úrovni EÚ.

Prepad aj o pätinu

Svetová organizácia cestovného ruchu (UNMTO) so sídlom v Madride očakáva, že koronakríza v roku 2020 zníži medzinárodný cestovný ruch na svete o 20 % až 30 %. Odhadované straty odvetvia na európskej úrovni sú 50 % v hoteloch a reštauráciách, 70 % pre cestovné kancelárie a agentúry a 90 % pre výletné lode a letecké spoločnosti. Cestovný ruch má na hrubom domácom produkte EÚ podiel 10 – 11 % a na zamestnanosti 27 % s 27 miliónmi priamych a nepriamych pracovných miest. Tento sektor v únii zahŕňa takmer tri milióny firiem, z toho 90 % malých, veľmi malých a stredných.

Kľúčovou prioritou komisie je pomoc všetkým postihnutým spoločnostiam, od malých až po veľké. Práve cestovný ruch by mal patriť medzi hlavné priority plánu obnovy ekonomiky EÚ. „Cieľom je vytvoriť nový svetový referenčný rámec pre zodpovedný, udržateľný a inovatívny cestovný ruch, ktorý by bol schopný reagovať na prípadné excesy hromadného cestovného ruchu. Obnova cestovného ruchu by preto mala odrážať požiadavky na ekologický prechod, ale aj digitálnu transformáciu,“ priblížila Ludviková.

Otvorenie hraníc

Na podporu cestovného ruchu a prekonanie tejto krízy je podľa EK vzhľadom na nadchádzajúcu letnú sezónu potrebná dvojitá reakcia založená na krátkodobých a dlhodobých opatreniach. V krátkodobom horizonte treba pomôcť spoločnostiam čeliť kríze zabezpečením záchrannej siete pre celé odvetvie. Ide napríklad o už spomínané zabezpečenie likvidity cez rôzne nástroje EÚ, pričom peniaze musia byť poskytnuté rýchlo, aby toto obdobie mohlo uplynúť, kým sa neobnovia turistické toky. V strednodobom, resp. dlhodobom období je nutné začať reformu európskeho cestovného ruchu podľa jasných pravidiel EÚ vykonávaných na základe súdržného a spravodlivého prístupu v celej EÚ.

„Prioritou bude obnova normálneho fungovania schengenského priestoru. Kontroly na vnútorných hraniciach by sa mali zrušiť koordinovaným spôsobom, akonáhle sa epidemiologická situácia v pohraničných regiónoch dostatočne priblíži. Susedné členské štáty by mali zostať v úzkom kontakte, aby to uľahčili v úzkej koordinácii s komisiou,“ podotkla Ludviková. Najprv by sa mali zmierniť obmedzenia týkajúce sa cestovania medzi oblasťami s porovnateľne nízkou uvádzanou cirkuláciou vírusu. „Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) bude v spolupráci s členskými štátmi viesť zoznam týchto oblastí,“ dodala pre agentúru SITA vedúca tlačového tímu Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludviková. Spoločný prístup k uvoľňovaniu opatrení by mal vychádzať z návrhu, ktorý EK predložila 15. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #cestovný ruch