Premiér naznačil rýchlejšie otváranie prevádzok, možno už v pondelok

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) naznačil možnosť, že by sa mohlo urýchliť otváranie prevádzok na Slovensku. Stalo by sa tak v prípade, že sa počet nakazených koronavírusom udrží na rovnako priaznivých číslach do pondelka budúceho týždňa.

30.04.2020 11:40 , aktualizované: 15:54
debata (109)

Otvoriť by sa mohli všetky prevádzky s pravidlom 25 štvorcových metrov (m2) na jedného zákazníka. Výnimkou by boli nákupné centrá. Uviedol to počas príhovoru pred hlasovaním o programovom vyhlásení vlády (PVV) v parlamente.

„Konzílium odborníkov je pripravené v pondelok to rozhodnutie upraviť v prospech otvárania prevádzok tak, že by sa otvorili všetky prevádzky s pravidlom 25 m2 na jedného zákazníka,“ priblížil Matovič. Mnohí ľudia by tak podľa neho opäť mali prácu a otvorila by sa možnosť znova si kúpiť doteraz nedostupný tovar či službu.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) by však uvítal, keby sa čo najrýchlejšie otvorili aj obchodné centrá. „Najlepšie by bolo, ak by sa tak stalo už zajtra, 1. mája, keďže máme nový mesiac a nemuseli by sme otvárať nový kompenzačný mesiac. A ak nie zajtra, tak v pondelok alebo stredu. Nech už to však je,“ vyhlásil Sulík. Súčasná situácia je totiž podľa neho neuveriteľnou záťažou, ktorá bude mať na slovenskú ekonomiku ďalekosiahle následky. „Nemôžeme korone podriadiť úplne všetko,“ dodal.

VIDEO: Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) je za rýchlejšie otváranie ekonomiky. Pozrite si jeho vyjadrenie vo videu.
Video

Rovnako chce na štvrtkovej koaličnej rade predložiť návrh, ktorý by mal vyriešiť nájmy obchodníkov. „Spolu s ministerkou spravodlivosti sme vypracovali, myslím si, veľmi dobrý koncept. Nevidím žiaden rozumný argument, prečo by sme obchodníkom nemali výrazne pomôcť s ich nájmami, keď sme im zavreli predajne, a chcem dúfať, že dnes na koaličnej rade sa presadí zdravý rozum,“ povedal Sulík.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #prevádzky #koronavírus