Firma v Humennom môže fungovať. Tlak Sulíkovho rezortu zabral

Spoločnosť Chemes a. s. Humenné obnovila dodávky energií pre firmu Nexis Fibers, ktorá pôsobí v jej priemyselnom parku.

30.04.2020 09:53 , aktualizované: 16:15
Richard Sulík s rúškom Foto: , ,
debata (29)

„Evidentne zabral tlak štátnej inštitúcie, hoci najradšej by som bol, ak by to nebolo treba,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Keďže obe strany prejavili záujem na konštruktívnom vyriešení situácie, rezort hospodárstva zatiaľ avizované trestné oznámenie nepodá. Hrozilo totiž, že firma Nexis Fibers pre odpojenie od energií bude hromadne prepúšťať. Sulík sa v prípade ďalších problémov chystá dané firmy osobne navštíviť.

Nexis Fibers: Hrozí prepúšťanie

„Naši technici postupne, podľa plánu výroby, spúšťajú strojné zariadenia a tie by mali byť do dvoch dní v plnej prevádzke,“ povedal pre agentúru Sita výkonný riaditeľ spoločnosti Nexis Fibers Ján Kučeravý. Chemes podľa neho dodávky na základe dohody s ministrom hospodárstva obnovil v stredu 30. apríla od 6. hodiny.

Opätovné spustenie výroby však podľa Kučeravého neznamená, že 400 zamestnancov spoločnosti prestáva byť v ohrození. „Život v biznise nefunguje tak, že ktosi na určitý čas uzatvorí kohútik, potom ho otvorí a firma bude fungovať tak, ako keby sa nič nestalo. Nexis z titulu odstavenia výroby utrpel priame škody okolo 800-tisíc eur. A to nerátame škody z titulu ušlého zisku a škody, ktorým budeme čeliť pre poškodenie našej reputácie na trhu,“ povedal pre agentúru Sita výkonný riaditeľ spoločnosti.

Chemes: Za energie treba platiť

„Zdôrazňujeme, že k obnoveniu dodávok nás neviedol žiaden nátlak ani vyhrážky trestným oznámením ministra hospodárstva, ktoré nikdy nebolo podané,“ uvádza v svojom stanovisku pre denník Pravda vedenie spoločnosti Chemes, a. s.. Minister hospodárstva poprosil vedenie, aby obnovili dodávky pre Nexis Fibers.

"Pána ministra sme upozornili, že obnovenie dodávok nám spôsobuje straty. Kvôli snahe pomôcť zamestnancom Nexisu Fibers a sľubu pomôcť v rokovaniach sme urobili ďalší z množstva ústupkov voči nášmu neplatičovi. No každým dňom sa prehlbujú škody, ktoré kvôli Nexisu Fibers musíme znášať, preto pána Richarda Sulíka vyzývame, aby prišiel čo najskôr do Humenného a sprostredkoval rokovania medzi Chemesom a Nexisom Fibers,“ uviedlo vedenie Chemes, a.s. pre denník Pravda.

K ústretovému kroku voči zamestnancom Nexisu Fibers ich priviedla nádej, že minister hospodárstva dokáže pomôcť tomu, čo sa im nedarí už vyše troch rokov. A to "dohodnúť sa s Nexisom Fibers, aby sa začal správať ako ostatní odberatelia v priemyselnom parku a riadne platil za dodané energie a médiá,“ dodáva vedenie Chemes, a.s..

Ministra hospodárstva Chemes informoval, že Nexis Fibers je jediným klientom v priemyselnom parku, ktorý riadne neplatí za dodávky energií a médií. Kvôli peniazom, ktoré chýbajú od tohto neplatiča, hrozilo, že Chemes nebude schopný dodávať v dohodnutých cenách dodávky energií a médií ďalším vyše 20 firmám, ktoré zamestnávajú vyše 1400 ľudí. Preto došlo k prerušeniu dodávok pre Nexis Fibers.

Dlhodobý spor

Spoločnosť Chemes, a.s. Humenné vlastní priemyselný park, v ktorom sídli firma Nexis Fibers, zaoberajúca sa výrobou priemyselných vlákien disponuje. Tá musela po odstavení od energií prerušiť výrobu, hoci spoločnosť získala 14. apríla záväzné neodkladné opatrenie súdu, ktorý uložil spoločnosti Chemes povinnosť zabezpečiť nerušenú a priebežnú dodávku energií a médií na základe týždenných zálohových platieb.

To sa však nestalo a zamestnanci Nexis Fibers zostali od pondelka 20. apríla doma, pričom poberali 60 percent platu. Spoločnosť v dôsledku týchto udalostí ohlásila hromadné prepúšťanie, ktoré by sa malo týkať všetkých takmer 400 zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #firma #Chemes Humenné