Stopne koronavírus výstavbu? Firmy sa spoliehajú na pomoc od štátu

Pandémia neobišla ani stavebný priemysel. Viacero firiem pozastavilo svoje projekty, niekde zase plánovanú výstavbu zrušili ľudia. Na to, ako to pre koronavírus vyzerá medzi stavebnými firmami, sa pozrel prieskum spoločnosti CEEC Research v spolupráci s Považskou cementárňou Ladce.

26.04.2020 18:00
debata (4)

Takmer polovica opýtaných podnikateľov sa zhodla, že potrvá 6 až 12 mesiacov, kým sa trh projektových prác vráti do zabehnutých koľají. Viac ako tretina sa pritom obáva, že by návrat mohol trvať jeden až dva roky. „Ako dlho celá situácia a jej dosahy potrvajú, bude závisieť od prijatých vládnych opatrení a tiež od dĺžky trvania celej situácie. Čím ďalej bude táto situácia trvať, tým dlhšie budú aj jej dosahy,“ hovorí Michal Vacek, riaditeľ spoločnosti CEEC Research.

Prepad zisku a ďalšie náklady

Z analýzy vyplýva, že deväť z desiatich opýtaných firiem eviduje dosah koronavírusu a s ním zavedené opatrenia. V najväčšej miere ide o zníženie zisku. Firmám, čo museli pozastaviť prebiehajúce projekty, však stúpli aj náklady.

„Opatrenia tiež mali vplyv na zrušenie niektorých zákaziek spoločností a spoločnosti boli nútené zvýšiť hygienické opatrenia na pracovisku,“ píše sa v analýze. Majitelia spoločností tiež zaznamenali vyšší záujem o dovolenku zo strany svojich zamestnancov.

Daňová úľava aj investície

Najviac by firmám zo strany štátu pomohla daňová úľava či vyhlásenie nových verejných zákaziek. „Ďalej by viac ako polovica spoločností uvítala poskytnutie dotácií zo strany štátu a menej ako polovica by bola za zníženie úrokových sadzieb u pôžičiek v súvislosti s finančnou podporou firmy,“ ukázala analýza. Tretina opýtaných by uvítala odpustenie splátok úverov firmy na určitú dobu. Jedna desatina by chcela aj inú podporu, ako je napríklad zaplatenie časti platu zamestnanca zo strany štátu či rýchlejšiu prácu slovenských úradov.

„Aktuálne opatrenia sú zamerané predovšetkým na malých podnikateľov v obchode a službách. Nie sú orientované na stavebné spoločnosti,“ hovorí Pavol Kováčik, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska. Z dlhodobého hľadiska je neudržateľné riešiť situáciu dotáciami na udržanie pracovných miest. Zamerať sa treba aj na investície, ktoré utlmia prepad a opätovne rozhýbu ekonomiku, dodáva Kováčik.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #podnikatelia #stavbári